Захариева и Щонов с благословия на Йотингер за енергийния борд

Няма да се стигне до сценария, при който ЕС и България да остане без газ, увери еврокомисарят

Захариева и Щонов с благословия на Йотингер за енергийния борд
3683 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева и министърът на икономиката и енергетика Васил Щонов се срещнаха с вицепрезидента на Европейската комисия (ЕК) и комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие (МРР).

Основни теми на разговора бяха стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти. На срещата присъстваха и представители на Генерална дирекция "Енергетика" на ЕК.

Според пресслужбата на Захариева, еврокомисарят “заяви пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и покани български експерти за разговори в ЕК, с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор "Енергетика".

Захариева е подчертала необходимостта от спешни реформи, които служебното правителство има политическа воля да продължи. Двете страни са се обединили около мнението, че цялостният анализ на сектора, направен от експерти на ЕК и Световната банка (СБ) миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизирането му.

Относно проекта Южен поток българската страна потвърди позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисар Йотингер приветства това решение и заяви, че “и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС”. Той още веднъж подчерта, че “ЕС не е против Южен поток, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство”. Йотингер покани български експерти за разговори в дирекция “Енергетика” за изясняване на детайлите по наказателната процедура.

На срещата бяха обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Вицепремиерът е изтъкнал, че ако се стигне до това, “страната ни ще губи всеки месец по 400 млн. лв.”. Тя заяви, че изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети.

Според Йотингер до най-тежкия сценарий обаче „няма да се стигне”. Той увери нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него “няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата”.

Двете страни са убедени в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите-членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС, обобщават от пресцентъра на МРР.

 Коментари: 0