Започва решителна седмица в САЩ

Конгресът трябва да обсъди и да вземе решение за нанасяне на удари срещу властите в Сирия

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Решителна седмица започва в Съединените щати, тъй като Конгреса трябва да обсъди и да вземе решение за нанасяне на военен удари срещу режима в Сирия. Все още няма точна дата за вота на двете камари на Конгреса, но дебатите в страната по темата започват от днес, съобщи bTV.

Американският президент Барак Обама ще се срещне с демократите в Сената, а по-късно ще даде серия от интервюта за водещи медии. Ще има и специално обръщение към нацията, с цел да убеди хората в правотата на идеите си. Въпреки че Обама вече има подкрепата на двама партийни лидери в камарата на представителите и на Комисията по външна политика към Сената, вотът в Конгреса все още не е решен. Според вестник "Вашингтон пост", 224 от общо 433-мата конгресмени са настроени отрицателно към идеята за военна намеса и Барак Обама все още не е събрал достатъчно поддръжници в Камарата на представителите.

Междувременно продължава и европейската обиколка на държавния секретар Джон Кери, който вече получи подкрепата на външните министри на страните от Арабската лига. Те подкрепят мнението, че Башар Асад е отговорен за използването на химическо оръжие. Американският държавен секретар не изключва възможността страната му да поиска от Съвета за сигурност на ООН да разреши военна операция срещу Сирия. Визитата на Кери продължава със среща с британския министър на външните работи Уилям Хейг.

От ответната страна също се наблюдава дипломатическа активност. Руският министър на външните работи Сергей Лавров предстои да се срещне със сирийския си колега Уалид ал Муалем.

Подкрепи Economic.bg