Земни микроби на Марс

Инженери са отворили резервната кутия за сонди на Curiosity, където са попаднали 250 000 бактериални спори

160 ~ 1 мин. четене

Земни микроби са занесени на Марс, като немарливостта на инженерите на Curiosity може да нанесе непоправима вреда на планетата. За това съобщава микробиологът на НАСА Катрин Конли. По думите й тя научила за инцидента още през ноември миналата година, но вече било твърде късно за реакция.

По думите и инженерите са отворили кутията, за да сложат резервни сонди, тъй като се страхували , че приземяването може да повреди някои детайли. Според правилата на космическата агенция, кутията не е трябвало да бъде отваряна заради опасност от замърсяване със земни форми на живот на Марс.

„Всички части на Curiosity, които ще имат допир с повърхността на планетата са стерилизирани, дори колелата му. Опасността идва от това, че при съприкосновение на сондата с леда или водата, която теоретично може да има на Червената планета, бактериалните спори могат да ги заразят и да се разпространят”, казва Конли, цитирана от Sky News.

Учените се надяват марсоходът да не открие вода по пътя си. Ако това се случи, на планетата могат да попаднат 250 000 бактериални спори от Земята. Очаква се голяма част от тях да загинат още в първите минути, но други да останат. Според професора от западния калифорнийски университет Джон Ди Румел ще стане интересно, когато бъдещите мисии на Марс установят, че там животът е донесен от Земята.

Подкрепи Economic.bg