АЕЖ: Биографията на Кошлуков е несъвместима с директорския пост в БНТ

Организацията припомня партийната зависимост на временния директор и средния пръст, който показа в ефир

АЕЖ: Биографията на Кошлуков е несъвместима с директорския пост в БНТ

Снимка: БНТ

7302 ~ 2 мин. четене
Асоциацията на европейските журналисти–България (АЕЖ-България) протестира остро срещу решението на Съвета за електронни медии (СЕМ) да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българската национална телевизия. Позицията на организацията е по повод днешното решение на СЕМ да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ, след като Константин Каменаров днес подаде оставка.

В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно, от човек с биографията на Емил Кошлуков, пише в позицията на АЕЖ-България. От там допълват, че е още по-притеснително е, че Кошлуков дойде в БНТ след деклариран стаж в телевизия „Алфа“ на партия „Атака“, чийто лидер има три присъди за хулигански прояви. А идеологията на партията би могла да се определи като екстремистка и антиевропейска.

Този избор оставя съмнение, че позицията на генералния директор на обществената медия е зависима от интересите на управляващата коалиция, от която тази партия е част. И това се случва в период преди избори, което е сериозна опасност за безпристрастността на медията.

Самият престой на Кошлуков в националната телевизия вече е белязан от непрофесионални журналистически практики, кулминиращи с неприличен жест в ефир. През февруари 2018 г. Кошлуков, който досега бе програмен директор на БНТ и водещ на "Още от деня", показа среден пръст в ефир, за което телевизията бе глобена от СЕМ с 3000 лв. Последваха призиви за оставката на Кошлуков, но от страна на БНТ или на СЕМ нямаше никаква реакция.

Днешното решение на СЕМ може да бъде сравнено с подобен неприличен жест към свободата на словото и към цялото българско общество. АЕЖ настоява СЕМ бързо да преразгледа това свое решение, преди то да доведе до още по-голяма имиджова щета за телевизията след осъждането на досегашния генерален директор, избран от Съвета за електронни медии, завършва позицията на организацията.
Подкрепи Economic.bg