С новите европейски изисквания камионите вече ще „виждат“ навсякъде

Камиони с новите конструктивни изисквания за безопасност на ЕС ще бъдат показани на TRUCK EXPO 2019

С новите европейски изисквания камионите вече ще „виждат“ навсякъде
3290 ~ 2 мин. четене
Наполовина са намалели катастрофите с тежки камиони в Европейския съюз за последните 15 години, а фаталните пътнотранспортни произшествия с участието на камиони са сведени до около 15%. Въпреки това статистиката показва, че инцидентите с товарни превозни средства, включващи уязвими участници в пътното движение, като велосипедисти и пешеходци, най-често са причинени от фактори, свързани с видимостта.

 Затова и преди дни евродепутатите гласуваха регламент, който задължава автомобилните производители от 2022 г. да оборудват всички нови автомобили с елементи за безопасност с животоспасяваща цел, като интелигентни устройства за управление на скоростта, усъвършенствани системи за аварийно спиране, за поддържане на лентата на движение и т.н. 

За всички нови камиони и автобуси от 2025 г. се въвеждат изисквания за осигуряване на т. нар. „пряка видимост“ - да бъдат проектирани и конструирани така, че „значително да се намалят мъртвите зони на видимост пред и отстрани на шофьора, особено при завой“. Това е особено важно при движение в градска среда.

Индустрията вече е готова да отговори на новите европейски правила и може да покаже обновените конструкции и оборудване на новите модели камиони и автобуси, които буквално „виждат навсякъде“. SCANIA например създаде Р-серията си от нови градски камиони, специално разработени за отлична видимост и лесно управление, което подобрява безопасността и усещането за контрол над машината. Стъклото на вратата на пътника може да се спуска, което повишава способността на водача да забелязва деца, пешеходци и велосипедисти близо до камиона. 

Новата позиция на седалката, ниско разположеният страничен прозорец и увеличената площ на стъклото осигуряват още по-добра видимост. Арматурното табло също е леко свалено, за да се подобри видимостта напред. Всичко това е превърнато в базов стандарт за кабините на шведския производител и е внедрено в сериите G, S и R камиони за превози на дълги разстояния.
Коментари: 0