Акад. Юлиян Ревалски е новият председател на БАН

Той бе директор на Института по математика и информатика

Акад. Юлиян Ревалски е новият председател на БАН
Академик Юлиян Ревалски е новият председател на БАН. От 2013 година той е директор на Института по математика и информатика на БАН, предаде БНР.

Общото събрание на Българската академия на науките избираше нов председател на академията между двама кандидати. Единият е член-кореспондентът Николай Милошев, който в момента е заместник-председател на Академията. Другият кандидат беше Юлиан Ревалски.

Юлиан Ревалски беше избран с 57 гласа "за" за нов председател на Академията. Гласуваха общо 94 учени. 
Днес Академията проведе изборите, тъй като изтече мандата на акад. Стефан Воденичаров.

Акад. Юлиан Ревалски (1956 г.) от 2013 г. е директор на Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН, а през 2011-2012 г. негов зам.-директор. Той има принос за учредяването на наградата на ИМИ за постижения на млади български учени в областта на математиката. Бил е и гост-професор в университети в чужбина.

4-годишната програма на акад. Юлиан Ревалски е от 26 страници. Като една от основните и социално ангажирани мисии на БАН той сочи трансфера на научни знания към студентите и преподавателите във висшите училища.

Средната работна заплата в БАН сега е с около 200 лева по-ниска от тази в страната, а в сравнение със средната работна заплата във висшите училища разликата е още по-голяма, посочва акад. Ревалски.

Той уверява, че ще положи всички усилия, заедно с ръководните органи на БАН и със Съвета на настоятелите, "за съществено увеличение на заплащането на научния и научно-помощния персонал". 
Коментари: 0