Акциите на Ericsson на 4-годишен връх

Компанията отчете тримесечна печалба над пазарните очаквания

Акциите на Ericsson на 4-годишен връх

Снимка: Ericsson

212 ~ 2 мин. четене
Ericsson публикува печалба за първото тримесечие, която надмина прогнозите заради силния растеж в Северна Америка и съкращаването на разходите, което стимулира производителя на телекомуникационно оборудване да увеличи перспективите си за глобалния пазар на мрежи.

Компанията отчита за тримесечието печалба от 4,9 милиарда корони спрямо загуба от 312 милиона преди една година, което е доста над средната прогноза за печалба от 2,8 милиарда в анкетата на Ройтерс. Продажбите нарастват до 48.9 млрд. спрямо прогнозата от 48.2 млрд.

Акциите на компанията се повишиха с повече от 3% до четиригодишен връх след обявяването на финансовите резултати.

Печалбата надмина очакванията за пето поредно тримесечие, тъй като шведската компания е намалила разходите си и се подготвя за изграждането на  мрежи и оборудване от следващо поколение - 5G.

Компанията смята Huawei за един от основните си съперници, а някои анализатори виждат потенциални ползи за шведския производител, след кампанията на Вашингтон за изтласкване от пазара на 5G на китайската група заради съмнения за шпионаж.

Главният финансов директор на Ericsson Карл Меландер заяви, че ситуацията в Huawei все още не е засегнала поръчките за оборудване, но признава, че опасенията за сигурността могат да играят роля в решенията на клиентите.

Huawei отхвърли твърденията и започна дело срещу американското правителство.

С изключение на разходите за преструктуриране, оперативният марж е 7,2%. Компанията обеща да постигне основна цел от над 10% през 2020 година.

Продажбите на 5G оборудване в Северна Америка, най-големият пазар на компанията, са причина за растежа, а Европа изостава отчасти поради липсата на достъп до радиочестотния спектър, лошия инвестиционен климат и несигурността, свързана с бъдещия достъп до пазара на доставчици.
Коментари: 0