Alitalia влезе в процедура по несъстоятелност

Служителите на компанията не са приели плана за реконструкция

Alitalia влезе в процедура по несъстоятелност
624 ~ 1 мин. четене

Ръководството на най-голямата италианска авиокомпания Alitalia е взело единодушно решение да започне производство по несъстоятелност, след като служителите са отказали да одобрят плана за преструктуриране. Миналата седмица служителите на авиокомпанията са гласували против плана за съкращения на работни места и заплати, които биха позволили да се осигурят нови средства.

Alitalia казва в свое изявление, че италианските акционери и компания Etihad, която притежава 49% от капитала, са били "решени да рекапитализират и финансират дружеството с 2 млрд. евро", но без одобрението на работниците, те не могат да продължат напред. В същото време има много малко време да се намерят алтернативни варианти и на ръководството му се наложи да подаде документи.

Това е първата стъпка към обявяването в несъстоятелност и продажбата на дружеството на нови собственици. Ако не се намерят купувачи на цялата фирма, то активите ще бъдат продадени на части.

Планът на ръководството предвиждаше съкращаване на 1700 работници, намаляване на заплатите с 8% и финансиране с 2 млрд. евро нов капитал. По време на преговорите ръководството на фирмата прие значителни отстъпки, но като цяло по-голямата част от служителите с право на глас гласуваха против плана.

Италианското правителство вече заяви, че национализация на въздушния превозвач няма да се осъществи при никакви обстоятелства. В съобщение за пресата Alitalia подчертава, че производството по несъстоятелност няма да се отрази на полетите на компанията и всички полети се изпълняват по разписание.

Подкрепи Economic.bg