Alphabet вече има повече пари в брой от Apple

Двете компании имат различни стратегии за управление на кешовите средства

Alphabet вече има повече пари в брой от Apple
1048 ~ 2 мин. четене
За първи път от десетилетие насам Apple не е световният лидер по отношение на наличните пари, с които разполага по сметки. Гигантът от Купертино бе изместен от трона от Alphabet, компанията майка на Google. Към днешна дата тя разполага със 117 млрд. долара в кеш, докато Apple – със 102 млрд. долара, пише Financial Times.

Това обаче не означава, че Alphabet се справя значително по-добре от Apple. Според изданието по-скоро става дума за различни стратегии от страна на двете компании. 

През 2017 г. Apple притежаваше рекордните 163 млрд. долара кешови средства. Тъкмо тогава бе стартирана данъчната реформа в САЩ, която улесни мултинационалните корпорации да връщат парите си от чужбина. Така гигантът от Купертино реши да използва част от средствата си за обратно изкупуване на акции и раздаване на дивиденти. Логично, това доведе до намаляване на наличния кеш.

Alphabet стори нещо подобно, но в много по-малка степен, а и не всички акционери в компанията останаха доволни. Според FT компанията е добавила 25 млрд. долара към програмата си за обратно изкупуване на акции миналата седмица. Очаква се, че това би трябвало да помогне за облекчаването на натиска от страна на акционерите, но някои анализатори смятат, че това няма да е достатъчно за реално намаляване на паричните резерви на компанията.

Обръщайки внимание, че през последните две години компанията плати 8.2 млрд. евро антитръстови глоби в Европейския съюз, изданието отбелязва още, че има различни начини за измерването на паричните средства на фирмите.

FT например гледа резултатът от уравнението „пари“ минус „дълг“, докато Bloomberg отчита общата парична сума, която е много по-голяма като размер. Така например средствата на Apple към декември 2017 г. се изчисляват на 285 млрд. долара. 
Подкрепи Economic.bg