Американските индекси отчетоха един от най-лошите си месеци

През октомври S&P 500 записа спад от 6.9%, а индустриалният Dow Jones - 5.1%

Американските индекси отчетоха един от най-лошите си месеци

Снимка: Pexels

Световните фондови пазари отбелязаха силна положителна търговия в последния ден за белязания от силни разпродажби месец октомври. Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones отбеляза втора поредна печеливша сесия, добавяйки общо 650 пункта, от които 241 за деня. S&P 500 пък нарасна с повече от процент до 2711 пункта. NASDAQ скочи с 2% до 7305 и за кратко се измъкна от територията на корекция.

Въпреки добавените пунктове, широкият индекс записа най-слабото си месечно представяне от 2011 г. насам със спад от 6.9%, което беше породено основно от притесненията относно увеличаващите се лихви в САЩ и световната търговия. Dow Jones се е понижил с 5.1%, надминавайки най-слабото си представяне от януари 2016 г., а NASDAQ – с 9.2% - от ноември 2008, когато е изтрил 10.8% от стойността си. General Motors поскъпна с 9.1%, а Facebook – с 3.8% след надминаващи очакванията финансови отчети. Европа също не беше подмината от зелената вълна: немският DAX нарасна с повече от 1.4%, а британският FTSE и френският САС – със 1.31% и 2.31% отгоре.

Акценти днес

Финансови отчети Q3

Акцентът днес ще падне върху Apple. Най-голямата компания по пазарна капитализация в света се очаква да отчете печалба от 2.78 долара на акция при приходи от 61.43 млрд. долара. Освен на тези данни, инвеститорите ще обърнат сериозно внимание на продажбите на iPhone устройствата и върху ръста в бизнеса с услуги. Наред с технологичния гигант ще разберем как са се представили Royal Dutch Shell, DuPont, Starbucks, Kraft Heinz, Shire, Equinix, Marathon Petroleum, CBS, Motorola, Just Eat и др.

Основен лихвен процент – Великобритания

Централната банка на Англия се очаква да задържи лихвените проценти непроменени и да обяви, че ще се придържа към плана си да ги повиши постепенно. Гуверньорът Марк Карни ще направи изявление малко след публикуването на данните и инвеститорите ще наблюдават внимателно за сигнали относно ново повишаване до края на годината и след това. Анализатори смятат, че британската централна банка ще изчака до май 2019 г. отново да повиши лихвата, ако Великобритания напусне ЕС.

Инструмент на фокус - Apple

Най-голямата по пазарна капитализация компания в света предстои да публикува финансовите си отчети за последното тримесечие, в което тя представи нови три модела iPhone. В зависимост от това дали данните ще задоволят очакванията на инвеститорите, ще може да се каже в каква краткосрочна позиция би било удачно да се влезе. Предвид възхода на Apple през последните години смятаме, че по-слаби резултати биха били удобният момент да се влезе в дългосрочна дълга позиция на по-изгодни цени. Добрите отчети пък биха дали нужния тласък на Apple да поднови възхода, който бе забавен през последните седмици.

USD/JPY

Валутната двойка продължава движението си в рамките на канала. Индикаторът Стохастик се движи към зоната на прекупения пазар, но все още е под 80 пункта. Моментът е подходящ да се влезе в краткосрочна дълга позиция с първа цел 114 и втора такава - при 115, където би бил и локалният максимум.

 XAU/USD

След като успя да излезе от рейнджовия канал и да се изкачи над 50-дневната си средна, златото сякаш изгуби инерция и реализира три поредни червени свещи, тестващи подвижната ЕМА. Стохастик се намира около 50-те пункта с низходящо движение, което може да се приеме за достатъчно силен бичи сигнал, ако пробивът на 50-дневната средна е успешен. При този сценарии ще може да се влезе в къса позиция с първа цел 1200 и втора - локалния минимум при около 1175-1180 долара за тройунция.

DAX

Немският бенчмарк проби долната граница на низходящия канал и достигна нов локален минимум, но през последните дни успява да реализира положителни резултати и се движи към възстановяване на движението над линията на подкрепа, която сега маркира съпротивата. Възходът на индикатора Стохастик и излизането му от зоната на разпродажби ни кара да смятаме, че DAX ще се изкачи отново над 12000-12250 пункта.
Коментари: 0