Апенините са пропаднали с 40 см след земетресенията в Италия

През последните два месеца в Италия имаше три силни земетресения

Апенините са пропаднали с 40 см след земетресенията в Италия

С около 40 сантиметра се е понижила височината на планините, разположени в центъра на Апенинския хребет, съобщават специалисти от Института по геофизика и вулканология в Италия. Причината е земетресенията в страната през последните два месеца. 

Учените смятат, че след природните бедствия, поразили централната част на Италия на 24 август и 26 октомври, Апенините се разширяват към бреговете на Адриатическо и Тиренско море, като по този начин подпират Алпите, които от своя страна се издигат.

Вчера сутринта централната част на Италия бе разлюляна от силно земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер. то е в резултат на продължаващата сеизмична активност, започнала на 24 август, когато бе регистриран подземен трис с магниту 6,0 в района на градовете Аматриче, Акумоли и Аркуата, съобщава БНТ. 

За последните два месеца в Италия имаше три силни земетресения. Първото, на 24 август, взе близо 300 жертви. На 26 октомври два подземни труса с магнитуд 5,4 и 5,9 предизвикаха разрушения в редица градове, но нямаше смъртни случаи. Благодарение на това, че населените места там бяха напълно евакуирани, вчера също бяха избегнати жертви.

Коментари: 0