Apple, Amazon, Alphabet: Битка за 1 трилион долара

Кой от трите технологични гиганта първи ще достигне 13-цифрена пазарна стойност

Apple, Amazon, Alphabet: Битка за 1 трилион долара
1160 ~ 3 мин. четене
Когато говорим за прогнозите за 2018 г., повечето финансови анализатори се съгласяват на едно нещо: една технологична фирма вероятно ще стане тази година първата американска компания с 1 трлн. долара пазарна капитализация.

Въпросът е: коя ще бъде тя?

В четвъртък ще получим голяма представа кой може да се доближи до целта, тъй като трима технологични гиганти в САЩ пускат най-актуалните си финансови резултати, пише ВВС.

Може ли да е Apple?

Това до голяма степен зависи от представянето на пазара на последния представен досега и предполагаемо най-добър смартфон, iPhone X.

Ако продажбите са силни - и те ще трябва да са много силни - стойността на Apple ще се отправи към един трилион долара за нула време.

С по-висока цена - 999 долара, iPhone X няма нужда да счупи рекордите по продажби, за да привлече рекордни печалби и да убеди инвеститорите. Apple все още има способността да въвежда  иновациите в най-голямата си продуктова линия.

Но напоследък има сигнали, че Apple би могла да намали производствените си цели за устройството почти наполовина. И това не е нещо, което инвеститорите искат да чуват.

И все пак, дори продажбите на iPhone X да са скромни, компанията все още очаква ръст на приходите от над 10%. Това би й помогнало значително, за да постигне пазарна стойност от 1 трилион долара до края на годината.

Но Amazon би могла да я изпревари

Главният изпълнителен директор Джеф Безос вече е най-богатият човек в света. Цената на акциите на компанията му се е увеличила с повече от 50% през 2017 г.

Значителна част от това увеличение бе подхранвана от големия ръст в облачния бизнес - Amazon Web Services.

Но компанията вече има и Whole Foods в портфейла си. Тук се говори за "увеличени възможности за синергия" - припокриването на технологиите на Amazon и физическите местоположения на Whole Foods могат да бъдат изключително изгодни. Отварянето на един концептуален магазин за търговия на дребно миналия месец беше достатъчно, за да скочат акциите на компанията значително. Разбира се, това е само началото.

Това, което вероятно обаче би могло да задържа стойността на Amazon, е темпото, с което ще се харчат парите. Очаква се фирмата да похарчи повече от 4 млрд. долара за създаването на съдържание за услугата "Prime TV", тъй като продължава да се конкурира с Netflix.

Непрекъснати инвестиции се правят и в умния асистент Alexa. Миналата година Amazon обяви, че повече от 5 000 души работят по технологията, която пък е в пряка конкуренция с аналогичната система на Google.

И трето - в стремежа си да предложи все по-бързи доставки с повече персонал на повече хора, Amazon също така отваря все повече центрове на пазари по целия свят.

Така че това са много разходи - и то още преди да е започнало изграждането на втората щаб-квартира на компанията, където и да бъде избрано място за нейното построяване.

Нищо чудно, че Даниел Ив от GBH Insight казал на инвеститорите в Amazon, че в момента са в период на "кратковременна болка", но "дългосрочна печалба".

А къде в тези сметки е Alphabet?

Очаква се компанията-майка на Google да отчете около 20% увеличение на общите приходи спрямо същия период на миналата година. Но както винаги, това е предимно от рекламирането в търсачката и от YouTube, големите й източници на печалба.

Ако Alphabet иска да достигне 1 трилион долара капитализация, ще трябва да увеличи приходите от други области, освен рекламата.

Следете внимателно колко добре се представят хардуерните продукти на компанията - телефоните Pixel 2 излязоха миналата година и имаше огромен маркетингов тласък за асистента Google Home.

Проработи ли тази стратегия? Когато става дума за хардуер, Alphabet изобщо не може да се сравнява с Apple. Но всякакви обещаващи признаци там ще накарат инвеститорите да скочат от радост.

Също така големи печалби се очакват от облачните компютърни услуги (т.нар. cloud computing) - нещо, което анализаторите внимателно следят.

Доминацията на Google в областта на изкуствения интелект може да бъде полезна, ако иска да доближи резултатите на Amazon Web Services.

Къде са трите компании сега по пътя към 1 трилион?

Към тази сутрин пазарната капитализация на Apple е близо 860 млрд. долара, което е най-близо до заветния 1 трилион.

Amazon е на малко под 700 млрд. долара.

А Alphabet е с капитализация от 817 млрд. долара.

Коя от трите компании ще превземе първа този феноменален, символичен крайъгълен камък  -1 трилион долара?

Знаете ли, може би  - и трите.
Подкрепи Economic.bg