„Арсенал“-Казанлък освобождава 2000 работници

Сред причините е спадът на поръчките заради пандемията

„Арсенал“-Казанлък освобождава 2000 работници
6636 ~ 2 мин. четене
Държавното оръжейно предприятие "Арсенал"-Казанлък ще освободи 2000 работници. Заводът е депозирал вчера в Агенцията по заетостта и в Бюрото по труда-Казанлък уведомление за предстоящо актуализиране на състава, считано от 29 април тази година. Това е съобщил генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев, цитиран от пресцентъра на компанията.

Той уточнява, че в оръжейния завод сега заетите са почти 9 хиляди. Освободените работници и служители ще се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, колективния трудов договор и според финансовото състояние на дружеството.

Причината ръководството на дружеството, заедно със синдикатите в него, да пристъпят към непопулярната и изключително трудна стъпка, е спадът на поръчките към "Арсенал", в следствие на създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци, пише в съобщението. 

Сред основните причини са понижаването на международните цени за барел нефт, което дава своето пряко негативно отражение върху традиционните купувачи на продукцията на "Арсенал" и техните бюджети. Резултатът е свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е "Арсенал"-Казанлък.

Втората сериозна причина е пандемията от коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването. Това също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките, посочват от дружеството.

Третата причина са възникналите проблеми на трансграничните международни транспортни коридори, което води до забавяне на доставките на инструменти, химикали и други, необходими материали за производството, както и за експедицията на готовата продукция.

"Арсенал" - Казанлък е 100% експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки. Към момента те са много редуцирани и не позволяват да се поддържа досегашният брой на заети в дружеството, изтъква още инж. Николай Ибушев. Той уточнява, че на база финансовите разчети и допълнително създалата се форсмажорна ситуация е наложително от работа да бъдат освободени около 3 хиляди души от състава на най-голямото дружество в България, с най-голям брой заети.

Припомняме, че само преди седмица "Арсенал" обяви, че спира временно работа и всички заети 9000 души ще бъдат в платен или неплатен отпуск.
Коментари: 0