Регулаторът в САЩ откри критичен проблем в модели на Tesla

Автомобилната администрация настоява компанията да изтегли от пазара над 150 хил. автомобила

Регулаторът в САЩ откри критичен проблем в модели на Tesla

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американската национална администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) притисна собственикът на Tesla Inc. Илон Мъск, след като представи разследване, което констатира редица нередности в два от моделите на компанията. Регулаторът „учтиво помоли“ производителя на електрически превозни средства да изтегли от пазара около 158 000 автомобила от Model S (2012-2018 г.) и Model X (2016-2018 г.) заради проблем с безопасността им, пише Business Insider.

„Разследваме потенциален дефект, който е свързан с безопасността на моделите, поради множество сигнали, които пристигнаха при нас през последните месеци. Голяма част от тях гласят, че модулът за управление на медиите (MCU) подава грешка, която е довела до проблеми в работата на  задната камера, настройките за замъгляване и размразяване, както и функцията за автопилот“, посочиха от NHTSA.

От регулатора заявиха, че заключенията им в доклада не са окончателни и разследването продължава. Но поясниха, че проблемите с безопасността се активират, след като системата на MCU препълни капацитета си за съхранение. След това тя започва да дава грешки по цялата автомобилна система.

„Сензорните екрани на засегнатите модели се захранват от процесор NVIDIA, който съхранява данни в MCU устройството. Но тези устройства имат краен обем за съхранение и след като се напълнят, което се случва средно само след 5 до 6 години, те се изключват и създават редица проблеми с безопасността“, заявиха от NHTSA.

Агенцията пояснява, че проучването им все не е стигнало до краен етап и затова нямат право да изтеглят принудително моделите от пазара.

„Службата за разследване на дефекти е направила предварителното заключение, че повредата на модула за управление на MCU представлява дефект, свързан с безопасността на моторните превозни средства. Предвид резултати те се надяваме Tesla да нареди изтегляне на потенциално опасните автомобили“, се казва в писмо от NHTSA.

Припомняме, че NHTSA започна разследването си към Tesla през юни 2020 г., а през ноември обяви, че „ще представи достатъчно данни и анализи, за да изземе всички автомобили на електрическата компания, които представляват заплаха“.

Коментари: 0