Байдън печели президентските избори в САЩ

Това се случва след обрат в спорните щати, които му дадоха нужните 270 гласа

Байдън печели президентските избори в САЩ

Снимка: БТА

7506 ~ 1 мин. четене

Америка избра демократа Джо Байдън за свой 46-и президент, написа CNN след преброяването на гласовете в Пенсилвания. Това се случва след обрат в спорните щати, които му дадоха нужните 270 гласа в изборната комисия. Те му бяха необходими за победа в Белия дом и победа над президента Доналд Тръмп.

По изчисленията на CNN Байдън вече има 273 сигурни гласа благодарение на 20-е от Пенсилвания. Освен CNN, и други големи американски медии го обявиха за победител – Fox news, ABC News, агенция AP, тв каналът NBC.

Байдън е научил новината в Делауер, където е със семейството си. Очаква се той да направи обръщение към нацията по-късно тази вечер, съобщи телевизията като се позова на официален представител.

Изборите са с най-висока активност от 1900 г. насам. Байдън е спечелил повече от 73 милиона гласа досега, най-много за кандидат за президент на САЩ. Тръмп е събрал почти 70 милиона.

Демократът, който навършва 78 години в края на този месец, ще стане най-възрастният президент, когато стъпи в длъжност през януари, в разгара на най-тежката криза в общественото здраве за последните 100 години и най-дълбоката икономическа криза от 30-те години на миналия век.

Подкрепи Economic.bg