България и Гърция с общо военно учение по границата

Двете държави си сътрудничат в борбата с нелегалните мигранти и тероризма

България и Гърция с общо военно учение по границата

България и Гърция ще проведат общо военно учение по общата граница с цел „демонстрирането на единство и сила“. Това стана ясно след срещата на военните министри на двете държави, съобщиха от Министерството на отбраната.

„Съгласихме се с констатацията, че България и Гърция не пазят само и единствено собствените си граници, а и границите на общия Европейски съюз”, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след разговора със своя гръцки колега Панос Каменос. Двете страни ще кандидатстват заедно по различни програми, като главната цел е да се обезопаси българско-гръцката граница.

Ненчев благодари на гръцкия си колега за готовността Атина да подкрепи евентуално искане от страна на София за засилване на присъствието на НАТО в акваторията на Черно море, ако това бъде необходимо, както и с оглед на предотвратяването на мигрантски потоци, ако те се насочат към България.

„Имаме общи констатации по отношение на бежанската криза, по отношение на терористичните актове, които се случват много често напоследък”, каза Ненчев.

Той хареса и цитира определението на Каменос, че „между България и Гърция връзката трябва да бъде стоманена”. „Имаме обща воля за справяне с всяко едно от предизвикателствата, пред които днес сме изправени”, добави българският министър.

Каменос потвърди засиленото сътрудничество между двете страни в рамките на НАТО и ЕС. „Много е важно сътрудничество, което развиваме за справяне с миграционния проблем. Уважавайки човешките права, трябва да опазим човешкия живот и да спрем тази миграционна вълна към Запада. Ясно е, че бежанците не искат да останат нито в България, нито в Гърция. Трябва да бъде напълно ясно на нашите съюзници в ЕС и НАТО, че подпомагането на двете страни е много важен фактор и за другите държави от ЕС и НАТО”, обясни той.

По време на срещата двамата са обсъдили въпроси от взаимен интерес, свързани с отбранителната индустрия. Те са се съгласили да засилят още повече сътрудничеството в сферата на отбраната, в сферата на военната информация, в обмена на военна и разузнавателна информация.

Коментари: 0