България опитва да свали лихвите по АЕЦ „Белене“

Според енергийния министър теменужка Петкова арбитражът в Женева е сметнал грешно

България опитва да свали лихвите по АЕЦ „Белене“
Лихвата по задълженията на българската страна към Русия, свързана с АЕЦ „Белене“, е изчислена грешно и е по-висока отколкото трябва. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти преди откриването на Европейския минен бизнес форум. Тя добави, че лихвата е изчислена неточно от международния арбитраж и България е поискала сумата да се намали. Това заявление идва три месеца след решението на арбитража в Женава и само няколко седмици след последното публично потвърждение от страна на министър Петкова, че България дължи 324 хил. лв. лихва на ден на руската компания "Атомстройекспорт”.

"Според нас се е получила техническа грешка и е допуснато да бъде начислена лихва върху лихвата, т.е. получила се е сложна лихва – нещо, което е недопустимо съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено“, каза Петкова. По нейните думи темата е била обсъдена вече с представители на "Росатом" и "Атомстройекспорт" миналата седмица и тя прогнозира, че при всички случаи ще има намаление, без да се ангажира с конкретна сума.

След обявяването на решението през юни стана ясно, че лихвата се изчислява като към законната лихва за задължения, която е 10% годишно от цялата дължима сума, се прибави и основният лихвен процент на БНБ. Тогава той беше 0.01%, а от началото на август падна до 0%. Досега сметката само за лихви трябва да е поне 27.5 млн. лв., показват изчисленията на Economic.bg.

Все още не се знае откъде ще дойдат парите за плащането, тъй като те не са заложени в бюджета за 2016 г. По думите на Петкова решението ще бъде взето от цялото правителство, след което ще се внесе за обсъждане и от депутатите. Един от вариантите е да се използват натрупаните във Фискалния резерв средства, които благодарение на няколко големи заема през тази и миналата година вече надхвърля 12 млрд. лв.

Теменужка Петкова коментира и финансовото състояние на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерната му Национална електрическа компания (НЕК), което според нея се подобрява. "Ако през 2014 година БЕХ беше на загуба 277 млн. лв., то за 2015 г. дружеството е на печалба с 29 млн. лв. Това не се случва, ако компаниите не са в необходимата финансова форма," добави министърът.
Коментари: 0