България последна в ЕС по броя на ски зони и лифтове

Туристическият бранш се събра на среща за зимния туризъм

България последна в ЕС по броя на ски зони и лифтове

България е на последно място в Европейския съюз по брой на ски зоните и лифтовете. Това обяви пред представители от бранша министърът на туризма Николина Ангелкова. Експерти от сектора се събраха на кръгла маса на тема „Как България да стане привлекателно място за зимен туризъм?".

Министър Ангелкова обърна внимание на това, че страната ни се нуждае от допълнителна инфраструктура и инвестиции. „Можем да се превърнем от последното място поне в първите три по развитие на зимния туризъм", убедена е ресорната министърка.

Изводът й е резултат от факта, че страната ни има изключително богато биоразнообразие, като се намираме на второ място в Европа.

„България разполага с 4 млн. хектара горски фонд, 13 природни парка, 89 резервата и 37 хил. км планински маршрути", се похвали министър Ангелкова, съобщава money.bg.

Като друг плюс на зимния туризъм тя посочи факта, че ски туризмът привлича висок клас туристи, подобно на голф туризма. Пред туристическия бранш министърът на туризма се зарече, че ще направи всичко възможно България да се превърне в разпознаваема целогодишна дестинация за туризъм.

Министърът на спорта Красен Кралев пък очерта минусите на съществуващите сега условия за зимен туризъм, и по-специално зимните спортове. „За съжаление на повечето места липсват подходящите условия, а съществуващите са остарели и това създава предпоставки за инциденти", посочи министър Кралев.

Той се оплака от това, че със съществуващите сега съоръжения е трудно да се изпълни основният приоритет на спортното министерство - развитието на ски спорта.

Коментари: 0