Борисов обсъжда облекчени мерки за пътуване с лидерите на съседните страни

Транспортният министър Росен Желязков очаква от 1 юли да няма карантина между страните в региона

Борисов обсъжда облекчени мерки за пътуване с лидерите на съседните страни

Снимка: Wikipedia

2057 ~ 1 мин. четене

Лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия ще обсъдят днес по време на видеоконференция облекчаване на мерките при пътуванe на гражданите от четирите страни. В конференцията ще участват премиерите на България, Гърция и Румъния и президентът на Сърбия, както и министрите на външните работи, на туризма и на здравеопазването на четирите страни.

Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време при спазване на всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на новия вирус. По време на предстоящата среща между лидерите ще бъде обменен опит и в доказали се ефективни мерки и практики в борбата с коронавируса.

Преди дни транспортният министър Росен Желязков заяви в интервю пред БНР, че очаква от 1 юли да няма карантина между страните в региона, но с уговорката това да стане при ниски нива или липса на нови случаи на болни или починали от коронавирус хора. Именно подобни бяха и препоръките на Европейската комисия за подновяване на свободното пътуване в региона.

 Миналата седмица Литва, Латвия и Естония създадоха първата зона за свободно пътуване в ЕС - без карантина - в опит да дадат тласък на икономиките си, пострадали от пандемията.

Коментари: 0