България е сред страните с най-бърз 4G интернет

Натовареността на мрежите обаче ясно показва необходимостта от преминаване към 5G, сочи докладът на Opensignal

България е сред страните с най-бърз 4G интернет

Снимка: Pixabay

България е сред страните, които се радват на най-висока скорост при сваляне на данни в 4G мрежа. Това сочи проучване в 77 държави на Opensignal. Средната скорост на сваляне е между 31.2 Mbps и 5.8 Mbps съответно в най-ненатоварените и в най-натоварения час на деня.

Претоварването на настоящите 4G мрежи не позволява подобряване на скоростта, което подчертава необходимостта от нов 5G капаците, се казва в анализа.

Той разкрива, че в оптималното време на деня - обикновено, когато повечето потребители спят – мрежи са в състояние да позволяват значително по-бързо изтегляне, отколкото по време на натоварените часове когато всички са онлайн.

Данните са събрани чрез приложение, инсталирано на телефони на потребителите, което проследява скоростите за даунлоуд на повече от 90 милиона устройства. Проучването показало още, че в повечето от 77-те държави мрежите са най-натоварени между 20.00 и 23.00 часа.

България се нарежда на 12-о място по бързина на свалянето с най-ниска скорост от 28,4 Mbps и с най-висока скорост от 42,6 Mbps, показва графиката.

Южна Корея оглавява подреждането с 4G скорости от 40.8 Mbps до 55.7Mbps. В топ 10 са също Сингапур, Норвегия, Холандия, Австралия, Нова Зеландия, Канада и Дания. На 11-о място преди България е Чехия.

Обединеното кралство, Италия и Украйна са сред европейските страни със скорости под 20 Mbps в натоварените часове. Беларус, Ирландия, Полша и Русия падат доста под тази скорост.

Скоростта от 20Mbps би трябвало да позволи изтеглянето на петминутна песен почти мигновено.

Алжир застава на последното място със скорости, вариращи само от 2.6Mbps до 16.4Mbps, като Индия, Тайланд, Камбоджа и Индонезия също са сред последните пет държави по бързина на 4G мрежите.

Ето и подреждането на държавите по скорост на сваляне:


Целият доклад може да намерите ТУК.
Коментари: 0