Български студенти могат да работят с НАСА и Европейската космическа агенция

Те могат да отидат в европейската и американската агенции в края на месец юни

Български студенти могат да работят с НАСА и Европейската космическа агенция

Снимка: NASA

1004 ~ 2 мин. четене
Български студенти и докторанти имат възможност да работят с Европейската космическа агенция (ЕКА) и американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА). Те могат да участват в обучение „Наблюдение на Земята от оптични и радарни сензори за екологични приложения с акцент върху земеделието“, което ще се проведе от 20 до 24 юни тази година.

Новината бе обявена от българския зам.-министър на икономиката Лилия Иванова, която откри Първия хекатон по европейската програма за наблюдение на Земята „Коперник“, в който участват над 60 младежи от цялата страна.

Инициативата „София  Коперник Хекатон“ има за цел да стимулира генерирането на нови бизнес идеи, базирани на данни и услуги (Start-up, Scale-up, Technology Transfer & Innovation), които  да създадат продукти, предназначени за крайни потребители в областта на извънредните ситуации, мониторинга на морската среда и опазването на околната среда.

Иванова посочи, че чрез успешното сътрудничество с ЕКА и подобни инициативи се работи за увеличаване на потенциала за развитие на българските иноватори и  фирми и подобряване перспективите за инвестиции в космическия отрасъл на България. По думите ѝ към момента отчетените резултати от проведените четири тръжни процедури на ЕКА за набиране на проектни предложения от  България, показват по–активно участие в процедурите на академичните организации спрямо това на бизнеса.

„Съотношението е 71% академични среди спрямо 29% индустрия, но положителен е фактът, че наблюдаваме повишаване на активността на бизнес участието спрямо предходните данни“, изтъкна зам.-министърът на икономиката.

Иванова подчерта, че Европейската космическа индустрия е силна и конкурентоспособна и създава работни места и бизнес възможности за предприемачите. тя заяви, че космическите данни  предоставяни от спътниците на „Коперник“ могат да бъдат използвани от широк  кръг  крайни потребители, като държавните власти, изследователи, предприемачи и  организации в различни области, както и обикновените граждани.
Коментари: 0