Българските кметове подкрепиха конкурса \"Кмет на Европа\"

Боян Томов се срещна с градоначалниците на Стара Загора, Нова Загора, Ихтиман и Казанлък

Българските кметове подкрепиха конкурса \
612 ~ 2 мин. четене

Боян Томов представи концепцията на конкурса "Кмет на Европа" пред ръководители на български общини. Инициативата вече получи одобрение от еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу. 

„За пръв път през тази година жителите на 28 страни от Европейския съюз ще могат да посочат своя кмет“, допълни изпълнителният директор на "Бранд Медия България". Предстои да бъдат уточнени в детайли критериите, по които ще стане номинирането и крайното оценяване.


„Надявам се състезанието да бъде полезно за всички и да даде простор за развитие на най-добрите идеи“, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 

По думите на градоначалника на Нова Загора Николай Грозев, конкурсът е шанс за сближаване, обмяна на опит и добри практики между местните власти в общността.


Кметът на Община Ихтиман, Калоян Илиев, коментира инициативата като начин да се засили конкуренцията между градоначалниците и техните екипи. 


Ръководителят на община Русе Пламен Стоилов коментира, че България също има какво да покаже и "Видимите резултати, които постигаме, могат да бъдат пример и за нашите европейски колеги!" 

Казанлъшката роза ще бъде символ на конкурса "Кмет на Европа", това стана ясно след срещата на кмета на Казанлък Галина Стоянова и Боян Томов. "Най-новата инициатива Портала на българските общини има бъдеще и се очертава като най-мащабния проект на медията до момента", заяви Стоянова.


Управителният съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) също подкрепи мащабния проект на KMETA.bg "Кмет на Европа". "Конкурсът "Кмет на Европа" несъмнено е една добра идея. Този тип състезание ще показва добрите практики на местно ниво и от друга страна ще подобри диалога между страните-членки на Европейския съюз", заяви изпълнителният директор на движението Гинка Чавдарова.

Според председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, новата инициатива на Портала на българските общини ще бъде полезна и за градоначалниците и техните екипи в България, а целта на всяка община е да достигне най-добрите европейски примери. 

Иницативата „Кмет на Европа“, чието ноу-хау принадлежи на Kmeta.bg набира все по-голяма скорост. От българска страна предложенията ще бъдат правени от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

„Имаме предварителна информация, че инициативата ни е подкрепена и от УС на Националното сдружение на общините, очаквам това да направи и общото събрание, чието заседание е на 25 февруари“, коментира Боян Томов.

Подкрепи Economic.bg