Насърчаваме процеса на сътрудничество на Армения с ЕС

Росен Плевнелиев и Едвард Налбандян откроиха перспективите за задълбочаване на българо-арменските отношения

Насърчаваме процеса на сътрудничество на Армения с ЕС
208 ~ 2 мин. четене

България има готовност да бъде партньор на Армения за задълбочаване на отношенията на страната с Европейския съюз. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Армения Едвард Налбандян.

Насърчаваме процеса на сътрудничество на Армения с ЕС и се надяваме преговорите по Рамковото споразумение с ЕС да приключат успешно, подчерта държавният глава. Росен Плевнелиев посочи, че България провежда активна проевропейска политика и работи за задълбочаване на интеграционните процеси. „Работим за силна Европа, в която границите падат, а не се местят“, заяви Росен Плевнелиев.

Българският президент и арменският външен министър откроиха перспективите за задълбочаване на българо-арменските отношения. Добре интегрираната арменска диаспора в България и културните сходства между двата народа бяха отбелязани като предпоставка за разширяване на двустранното сътрудничество. За периода януари - септември 2015 г. двустранният стокообмен възлиза на почти 20 милиона долара, което е далеч под възможностите на търговско-икономическото сътрудничество, заяви президентът.

Росен Плевнелиев и Едвард Налбандян очертаха информационните и комуникационните технологии, земеделието, производството на храни и лекарства като области с потенциал за задълбочаване на сътрудничеството.

Министър Налбандян благодари за готовността на страната ни да съдейства за задълбочаване на отношенията между ЕС и Армения, както и за балансираната позиция на България по конфликта в Нагорни Карабах. Държавният глава изрази увереност, че конфликтите трябва да се решават по мирен начин чрез диалог и преговори. „Вярвам, че мирът зависи от върховенството на закона и спазването на правилата и международните договорености от всички страни. Използването на оръжие е само доказателство за липса на аргументи, необходим е диалог“, заяви Росен Плевнелиев.

Подкрепи Economic.bg