Банкови сметки за 40 млн. лв. на БДЖ са запорирани

Така кредиторите притискат държавата да изплати дълговете на дружеството, коментира зам.-министърът на транспорта Велик Занчев

Банкови сметки за 40 млн. лв. на БДЖ са запорирани

Снимка: Economic.bg

Кредиторите по Втория облигационен заем за "Холдинг БДЖ" са запорирали банковите сметки на "БДЖ - Пътнически превози". Това обяви пред Българската национална телевизия зам.-министърът на транспорта Велик Занчев.

Сметките на "БДЖ-Пътнически превози" са блокирани, тъй като дъщерното дружество е солидарен длъжник заедно с "Холдинг БДЖ". Запорът прави неизползваеми за българските железници 40 млн. лв. По думите на Занчев запорът е наложен още миналата седмица.

"103 млн. лв. е целият дълг, който се дължи по Втората облигационна емисия. Тази Втора облигационна емисия е емитирана 2007 г. - 120 млн. лв. Ние сме изплатили част от нея и към момента "Холдинг БДЖ" дължи 103 млн. главници и лихви и, тъй като оперативно дружеството, което работи добре и което е субсидирано от страна на държавата и където влиза субсидията, е "БДЖ-Пътнически превози", те са запорирали сметките на "БДЖ-Пътнически превози", така че да могат да ни притиснат и да могат да получат тези пари", каза Занчев.

По думите на зам.-министъра в момента се търси решение как БДЖ да продължи да работа. "Обсъждаме най-различни варианти, като имаме конкретен, върху който ще се спре финансовото министерство, ще го оповестим и ще задействаме механизма, така че да няма проблем и да не спре оперативната дейност на "Холдинг БДЖ", каза Занчев. Той се надява до понеделник да бъде постигнато съгласие как да се действа в ситуацията.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от Европейската комисия. Очаква се решението на финансовия министър Владислав Горанов.
Коментари: 0