Бащата на WWW алармира за настъпващо „дигитално разделение“

Достъпът до интернет трябва да бъде признат за основно право, както този до електричеството през миналия век

Бащата на WWW алармира за настъпващо „дигитално разделение“

Снимка: Wikipedia/Paul Clarke

1636 ~ 2 мин. четене

Тим Бърнърс-Лий – британският компютърен учен, на когото дължим изобретяването на интернет през 1989 г., изрази тревогата си от настъпването на глобално „дигитално разделение“. Той се опасява, че твърде много млади хора не могат да влязат в мрежата, предава CNBC. С думите си Лий продължава задочния разговор за проблемите на WWW, които според него са толкова дълбоки, че налагат основен ремонт

В писмо, публикувано в петък, Бърнърс-Лий и Розмари Лийт, съоснователи на нестопанската организация Web Foundation, пишат:

Твърде много млади хора остават изключени и не могат да използват мрежата, за да споделят своите таланти и идеи.“

Те вярват, че световните лидери трябва да направят интернет свързаността основен приоритет в ерата след COVID. Двамата твърдят още, че всеки млад човек, който не може да се свърже онлайн, представлява „изгубена възможност за нови идеи и иновации, които могат да служат на човечеството“.

В писмото си настояват правителствата да предоставят универсален широколентов достъп до 2030 г. „Не можем да си позволим да не го правим“, пишат те по повод 32-ия рожден ден на WWW.

Една трета от хората на възраст от 15 до 24 години изобщо нямат достъп до интернет, според Международния съюз по далекосъобщения, агенция към ООН. Данни на УНИЦЕФ допълват картината с информацията, че 2.2 млрд. млади хора нямат стабилен достъп до интернет, така че да учат онлайн.

„Нещо, което помогна на много други да продължат образованието си по време на пандемията“, се изтъква в писмото на Web Foundation.

Според Бърнарс-Лий и Лийт достъпът до интернет трябва да бъде признат за основно право по същия начин, както се е случило с електричеството през миналия век.

Те обаче не пропускат да обърнат внимание и на заплахите.

Когато младите хора влязат в интернет, твърде често се сблъскват със злоупотреби, дезинформация и друго опасно съдържание, което застрашава тяхното участие и може да ги изкара от платформите“, пишат те.

Според тях опасността е по-голяма за потребителите с по-нетрадиционен статус – например расов, религиозен, сексуален.

Коментари: 0