Без полиция и с данъци от €15 живеят жителите на град в Испания

Това ли е раят на Земята?

Без полиция и с данъци от €15 живеят жителите на град в Испания
5394 ~ 2 мин. четене

Испанският град Мариналеда разбива всякакви представи за социализъм, капитализъм и демокрация. Жителите на градчето плащат данъци по €15, заплатата им е €1200, строят си жилище безплатно и няма никаква полиция. Да, истина е, този град наистина съществува.

Мариналеда е малък град в Андалусия, разположен в южната част на Испания. Площта му е 25 кв. км. и има около 2700 жители.

В градчето няма безработни, а жителите му могат да спортуват безплатно на всички обществени площадки и стадиони – две футболни игрища, игрище за баскетбол, тенис корт, игрище за скуош, волейбол, басейн. В целия град има и безплатен интернет.

Хората в Мариналеда живеят добре и имат изключително организиран живот, изпълнен с хармония и взаимно подпомагане. Гражданите не се състезават за повече печалба и трупане на материално богатство, те просто искат да живеят спокойно.

Решенията в града се вземат от гражданите, докато останалата част на Испания се бори с местните олигарси и чуждестранни банки. За разлика от по-големите градове в страната, в Мариналеда има работа за всички, а средната месечна заплата е 1200 евро на месец.

Кметът на града води организирана борба срещу супермаркетите, тъй като според него най-големите са крадци са именно банките и супермаркетите и те трябва да са в затвора.

Жителите сами строят къщите си, но материала за тях им се дава от града. Това е и причината след това да плащат по €15 на месец под формата на данък и по този начин възстановяват цената на използваните материали. Къщите не могат да бъдат продавани.

Вместо реклами по улиците, хората тук са любители на уличното изкуство и на тях са изобразени редица графити и стенописи с послания за подкрепа и солидарност, пише изданието razkritia.com.

Градчето има собствена телевизия и радио канали, а опашката на желаещите да станат негови жители, е огромна. Ако вие имате същото желание, ще трябва да почакате няколко години.

Подкрепи Economic.bg