Биткойнът е безполезен, смята директорът на JPMorgan

Въпреки личния му скептицизъм банката предоставя опции за покупко-продажба на криптопродукти

Биткойнът е безполезен, смята директорът на JPMorgan

Президентът на САЩ Джо Байдън, финансовият му министър Джанет Йелън и Джейми Даймън в конферентен разговор

Снимка: БТА

2714 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Джейми Даймън, председател и главен изпълнителен директор на инвестиционната банка JPMorgan Chase, не е почитател на биткойн. „Аз лично смятам, че биткойнът е безполезен“, каза той по време на събитие на Института за международни финанси, цитиран от CNBC. Той обаче подчерта, че не иска и не може да налага собственото си мнение.

Нашите клиенти са възрастни (…) Ако искат да имат достъп, за да си купят биткойни, ние не можем да ги пазим, но можем да им дадем легитимен, възможно най-чист достъп“, коментира още Даймън.

Думите му се потвърждават от действията на JPMorgan. Въпреки личния скептицизъм на лидера си една от водещите световни банки още през февруари 2019 г. обяви, че планира да пусне цифрова валута, наречена JPM Coin, а в края на 2020 г. създаде цяло звено за блокчейн проекти. През август пък започна да предоставя услуга за достъп до криптовалута, позволявайки на клиентите си да правят покупки и продажби на пет криптопродукта.

Биткойн е част от дългосрочните планове на банката, но личното мнението на Даймън остава негативно. По-рано той коментира, че криптовалутата „няма вътрешна стойност“, а забраната ѝ в Китай никак не го изненада. Като цяло регулаторите се фокусират все повече върху темата. Миналата седмица стана ясно, че администрацията на Джо Байдън обмисля да се заеме по-сериозно и да изготви конкретни препоръки за пазара.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл все пак увери, че няма намерение да забранява биткойни в САЩ.

Подкрепи Economic.bg