Близо 200 българи разгледаха предложения за работа у нас на кариерен форум в Кьолн

На 11 май предстои и третото от общо четири планирани изложения през 2019 г.

Близо 200 българи разгледаха предложения за работа у нас на кариерен форум в Кьолн
540 ~ 2 мин. четене

Близо 200 българи, които учат и работят в Германия, посетиха първото издание на „Българския кариерен форум“ в Университета в Кьолн, което се проведе на 13 април. В изложението участваха 20 водещи родни компании от сферата на инженерните и компютърните науки, индустрията, консултантските услуги. Те представиха дейността си и отправиха към младите ни сънародници атрактивни предложения за работа и професионално развитие у нас. Организатори на събитието са Министерство на труда и социалната политика, сдружение „Български кариерен форум“ и Клуб „Будители“.

Изложението беше открито от заместник-министърa на труда и социалната политика Зорница Русинова, ръководителя на Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на България в Берлин Невена Бабева, Елена Димитрова, председател на Клуб “Будители” и Ангел Игнатов, председател на “Български кариерен форум”.

“Мисля, че тук учат много умни и амбициозни млади хора, които след като получат своето образование в престижни университети, ще могат да се реализират и да работят в България“, каза заместник-министър Русинова. Тя запозна аудиторията с тенденциите на пазара на труда и актуалната икономическа ситуация в у нас. „През 2018 г България е сред 5-те държави членки на ЕС с най-голям ръст на заплатите – 8,9%. Очакванията са, че тенденцията ще се запази и през настоящата година, каза Русинова. Тя представи предимствата на трудовото и социалното ни законодателство и политиките в подкрепа на младите семейства.

„Изложението в Кьолн ме привлече, защото ми даде възможност да срещна много интересни личности, приятели и състуденти“, каза Виктория Димова, завършила в Университета в Мюнстер.

На 11 май предстои и третото от общо четири планирани изложения през 2019 година. За първи път събитието ще се проведе в Мюнхен, който е вторият по популярност образователен център сред българските студенти в Германия.

Коментари: 0