Блокчейн има потенциал за социална и икономическа промяна

Регулациите са едно от основните предизвикателства пред ефекта от технологията

Блокчейн има потенциал за социална и икономическа промяна

На снимката: Марина Нифорос

Снимка: CEE Block

Блокчейн ще е една от водещите технологии в Индустрия 4.0. Тя има потенциала да донесе не само икономическа, но и социална промяна, а едно от големите предизвикателства пред положителния ѝ ефект са регулациите. Около това мнение се обединиха участниците в конференцията CEE Block София 2018, която се провежда днес и утре в Sofia Tech Park. 

Технологията се характеризира с това, че за записа на информацията се използват тъй наречените блокове, като всеки следващ съдържа данни за предходните. Блокчейн бива определян като демократизираща система, тъй като транзакциите не се администрират от централен орган, а и всяко действие се записва. Това дава възможност за лесна проследимост и повишаване на доверието.  

Марина Нифорос, основател на Logos Global Advisor, обръща внимание, че блокчейн има силно влияние върху финансовия сектор. Там „процесите стават по-лесни и поевтиняват“, казва тя и посочва, че технологията ще се отрази стимулиращо на  нововъзникващите пазари. 

Тъй наречените „умни“ договори, за които стана дума по време на конференцията, могат да се използват за много неща, в това число за прехвърляне на собственост, уреждане на финансови деривати, доставка на стоки и плащане на авторски и лицензионни възнаграждения. 

Заради сравнително ранния етап на развитие към днешна дата все още са налице редица технически предизвикателства, но много по-съществени са тези с организацията на хората. Според Марина Нифорос един от актуалните казуси сега са предстоящите регулации, които политиците ще наложат. Тя е категорична, че бъдещето на блокчейн трябва да бъде решено съвместно между публичния и частния сектор. 

„На национално и на европейско равнище ние сме изцяло отдадени на това да допринесем за създаването на благоприятна среда, която ще помогне на услугите, използващи блокчейн, да се разпространяват в ЕС“, коментира, от своя страна, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Тя напомни, че дигиталната революция не е тема на бъдещето, а нещо, което вече се случва. Припомняйки, че цифровата икономика е била сред основните приоритети на Българското европредседателство, Павлова подчерта фрагментацията на сектора. Тази особеност спъва опитите за постигане на по-бързо съгласие за приемането на закони. 

Пример за успешна колаборация е Общият регламент за защита на личните данни (GDPR), напомни Даниел ду Сеюл от Vlaamse Overheid, който също наблегна върху необходимостта от единни десйтвия. 

Сложността в регулирането на блокчейн напомня на 90-те години и опитите за осмисляне на интернет. Както тогава, така и сега става дума за технология, която е твърде нова и различна от всичко познато, за да бъде третирана с бързо и лесно. 
Коментари: 0