БНБ започна стрес тестове на банките

Властите са поискали тестове според еврорегламентите, заяви Стив Ханке

БНБ започна стрес тестове на банките
308 ~ 1 мин. четене

БНБ започна тестването на банките в България, а резултатите ще бъдат ясни през есента. Прегледът започва с оценка на активите, т.е. какво притежават финансовите институции като апартаменти и имоти и за колко време могат да бъдат продадени при спешна нужда от пари в брой.

Предвиждат се проверки и на какво теглене на влогове могат да издържат банките. По думите на Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас, банките в България днес са по-стабилни отколкото при колапса на КТБ. 

Основният ефект от настоящите тестове на банките ще бъде връщане на спокойствието в банковата система. Според Ханке несигурността идва от факта, че отговорността в България се прехвърля.

"Българите власти по принцип не поемат отговорност. Обичат да прехвърлят отговорността – в случая – на Европейския банков надзор, вместо да регулират банките на национално ниво, нещо което смятам че трябваше да направят", казва проф. Ханке, цитиран от bTV.

"КТБ се срина и тогава изведнъж властите казват: "Не сме достатъчно компетентни, не може да регулираме банките ние, ще минем към Европейските банкови регулации“. Това изнервя хората и те си казват: "О, БНБ не знаеше какво прави или вероятно е корумпирана и сега прехвърлят топката към регулаторния режим на ЕС", продължава Ханке.

Той е категоричен, че вложителите могат да бъдат напълно спокойни. "Дори дадена банка да не мине тестовете, ще бъде заставена да покрие стандартите за определено време, като при преглед при лекар - ако се открие проблем, се минава на лечение", коментира специалистът. 

Подкрепи Economic.bg