Boeing откри първия си завод в Китай

Това се случва в разгара на китайско-американската търговска война

Boeing откри първия си завод в Китай
Американската корпорация Boeing откри в Китай вчера своя първи завод от серията си най-продавани самолети клас 737, предадоха световните медии. В предприятието ще се извършват довършителни дейности, ще се монтират елементи от вътрешността на самолетите и ще се изработва специалното оцветяване, което е запазена марка на Boeing.

Заводът се намира на 290 км югоизточно от Шанхай, в Джоушан. За да изгради довършителния център, компанията инвестира през 2017 г. 33 млн. щатски долара, за да получи мажоритарния дял в Joint Venture с китайската държавна самолетна корпорация COMAC.

По време на откриването най-големият производител на самолети в света предаде на китайския въздушен превозвач Air China първият от серията си най-продавани самолети 737, който е довършен в завода в Джоушан. 

Изграждането на завода се оценява като стратегическа инвестиция в един от водещите пазари в света по продажби на Airbus, останали в сянката на търговската война между двете най-големи икономически сили - САЩ и Китай. 

През 2017 г. един от всеки четири самолети, произведени от самолетостроителната компания, базирана в Чикаго, е бил за китайските потребители. Азиатската държава е поръчала вече 7700 нови аероплана за следващите 20 години на обща стойност от 1,2 трлн. щатски долара.
Коментари: 0