Боинг патентова хибрид между самолет и подводница

Изобретението може да изпълнява разнообразни задачи и мисии

Боинг патентова хибрид между самолет и подводница
4022 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Американският авиопроизводител Боинг е патентовал хибриден безпилотен летателен апарат, който може да се превръща от самолет в подводница с натискане на само един бутон, съобщават английските медии.

Роботизираната машина ще е в състояние да следва водолази и дори да доставя различни товари до подводници. 

Дронът на Боинг ще излита от борда на самолетоносач, а на избраното за потапяне място някои от частите ще му се отделят и потапят. При контакт с водната повърхност, част от задните крила, стабилизаторът и единият комплект двигателни перки се откачат, за да направят машината по-маневрена във водата. Плаващ резервоар контролира дълбочината, на която се намира апаратът, а с помощта на втори комплект двигателни перки се извършват маневри.


От компанията твърдят, че това ще позволи на изобретението да функционира като подводен шпионски апарат или дрон за доставки. След завръщане на повърхността апаратът изпраща данни към контролната станция.

В патента Боинг описва машината като „средство, адаптиращо се както към въздушно, така и към водно придвижване“. За откачане на тежките крила и стабилизатора при влизане във водата ще се използват експлозивни болтове или разтворимо в солена вода лепило.

Патентната заявка е подадена през 2013 г. в американското бюро за патенти и регистриране на търговски марки, което я е одобрило през април тази година, съобщиха от PatentYogi.   

Изобретението би могло да бъде успешно използвано във военната промишленост, заедно с танковете-амфибии. Новият хибрид изглежда като изобретение, което дори Джеймс Бонд би харесал.

Подкрепи Economic.bg