Борбата на Източна Европа с „изтичането на мозъци” към Запада е неадекватна

Правителствата от ЦИЕ залагат предимно на данъчни облекчения, а причините за миграцията са много по-комплексни

Борбата на Източна Европа с „изтичането на мозъци” към Запада е неадекватна
4766 ~ 3 мин. четене
Страните от Централна и  Източна Европа (ЦИЕ) предлагат радикални данъчни облекчения за младите хора, а целта е да се спре потокът от квалифицирани служител към западноевропейските държави. Според анализаторите обаче това може да не е достатъчно, тъй като причините младите хора да емигрират към Западна Европа са далеч по-комплексни и като цяло те не виждат дългосрочното си бъдеще в родната си страна. Това гласи материал на CNBC по темата по какъв начин и с какви шансове за успех ЦИЕ се опитва да спре миграцията на висококвалифицирана работна ръка към Запада.

Т.нар. „изтичане на мозъци” влошава перспективите пред някои централно- и източноевропейски страни, тъй като младите хора в ЕС, в търсенето си на по-добре платена работа, се възползват непропорционално от свободата на придвижване в Блока – емиграцията е по-скоро в посока на запад, отколкото обратното.

Това накара правителството на Полша да отмени напълно данъка върху доходите на около 2 млн. млади работещи. Законодателната промяна, която влезе в сила от началото на месеца, цели задържането на младите поляци в страната. Когато се застъпи за изменението пред парламента, полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че през последните 15 години 1.7 млн. души са напуснали страната – число, което по думите му се равнява на цялото население на столицата Варшава.

Силни съмнения

И така, полските граждани, които са под 26-годишна възраст и които печелят под 22.207 евро годишно, вече не трябва да плащат данък върху доходите си. Средната заплата в Полша е близо 14 хил. евро, така че броят на гражданите, които ще бъдат засегнати от данъчното облекчение, би трябвало да е висок.

Същевременно в Хърватия също има предложение да отпадне данъкът върху доходите на гражданите до 25-годишна възраст, както и налогът да се понижи наполовина за хърватите на възраст между 25 и 30 години. Приемането на предложените промени се очаква да се случи през идните месеци и да влязат в сила от 1 януари догодина. Анализатори обаче са коментирали пред CNBC, че се съмняват дали тези данъчни облекчения биха спрели „изтичането” на млади хора към други държави.

Намаляването на работната сила

Големият проблем е, че, макар тези станали популярни законодателни промени да се приемат съвсем добронамерено, те на практика не влияят върху основната причина за явлението „изтичане на мозъци”, смята анализаторът от компанията Economist Intelligence Unit Прианти Рой.

Според него данъчните облекчения за младите хора в ЦИЕ са предложени, за да обърнат тенденцията за свиване на работната сила – тенденция,  която се очаква да стане основната пречка пред икономическия растеж в региона. Понижаването на ражданията, ускоряващата се миграция на младите хора в други страни и насърчаваният от правителствата отказ да се разреши на имигрантите да се присъединят към пазара на труда обаче „изкривяват коефициента на зависимост” в страните от ЦИЕ, коментира Рой и добавя, че проблемът ще се задълбочава все повече.

„В крайна сметка той ще започне да тежи върху фискалния баланс и икономическия растеж. Така че изравняване със Запада няма да е възможно. Това просто никога няма да се случи”, обяснява анализаторът от Economist Intelligence Unit.

„Изтичането на мозъци” не се дължи единствено на разликите в заплатите

През 2017 г. почти 17 млн. души, живеещи в ЕС, са се преместили в друга страна членка на Блока. 32% от тези 17 млн. са били на възраст между 15 и 34 години, сочи официален европейски доклад.

Установено е, че Германия и Великобритания са двете основни дестинации за имиграция на младите европейски граждани, докато основно биват напускани Румъния, Полша, Италия и Португалия.

Високообразованите европейски мигранти предпочитат градовете и северните области на ЕС – Швеция, Ирландия, Естония, Дания и Великобритания. Също така те лесно си намирали работа.

„Не става дума само за разликата в заплатите. Може и да се дължи на факта, че младите хора искат да се преместят в чужбина за нови културни преживявания, или пък на факта, че те не виждат дългосрочно бъдеще за себе си в родната си страна”, коментира Отилия Данд, старши вицепрезидент в анализаторската компания Teneo Intelligence.


Подкрепи Economic.bg