Борисов: България е готова за Brexit „със или без сделка”

Премиерът се срещна с главния преговарящ на ЕС по Brexit Мишел Барние

Борисов: България е готова за Brexit „със или без сделка”
1296 ~ 1 мин. четене
Вече имаме два приети плана за действие, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС - „със сделка“ и „без сделка“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след двустранна среща с главния преговарящ на ЕС по въпросите на Brexit Мишел Барние. По думите на премиера България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии. 

Днес Борисов бе Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха от правителствената пресслужба. Именно там той се срещна и с Барние. 

„За България на първо място стоят правата на гражданите, включително социалните, здравните и пенсиите“, коментира премиерът. По думите му страната разчита на ЕК в процеса на преговорите по Brexit и напълно подкрепя главния преговарящ и идеята, че Споразумението с Великобритания не подлежи на преговори.

 „Споразумението за оттегляне е възможно най-добрата основа за уреждането на Brexit. То определя деликатен баланс, който гарантира правата на гражданите и бизнеса, бюджета на ЕС, целостта на eдинния пазар и мирния процес в Ирландия“, казал Борисов пред Мишел Барние.

„В този контекст високо оценяваме усилията на Комисията за намиране на приемлива алтернатива в диалог с британската страна. Надяваме се Споразумението да бъде подкрепено от британския парламент“, каза още премиерът Борисов. Той бе категоричен, че в настоящия ключов момент единството на 27-те държави членки на ЕС е от изключителна важност.

Подкрепи Economic.bg