Борисов отказва да се срещне с македонския президент

Причината - поведението на Георге Иванов по постигнатото споразумение за новото име на Македония

Борисов отказва да се срещне с македонския президент
Премиерът Бойко Борисов отказва срещата си с македонския президент Георге Иванов, която е планирана за утре сутрин, съобщиха от Министерския съвет.

Иванов пристигна днес в София по покана на президента Румен Радев, като по-късно днес двамата ще дадат съвместна пресконференция. 

Причината за отказа е поведението на Георге Иванов вчера по отношение на постигнатото споразумение за името в спора между Гърция и Македония.

Вчера срещата между македонския президент, премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров продължи само 2 минути. След срещата в остро обръщение към нацията македонският президент Георге Иванов беше категоричен, че няма да подкрепи споразумението и го нарече вредно. Според Иванов, всичко, което е свято за Македония е погазено, а ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за лошия договор.

Припомняме, преди ден бе обявено, че гръцкият и македонският премиери Алексис Ципрас и Зоран Заев са договорили споразумение, според което новото име на Македония ще е Република Северна Македония.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева също е отказала срещата с Георге Иванов.

„Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Репубкиа Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос”, гласи позицията на Министерството на външните работи.

Министър Захариева е информирала президента Радев за отказаните срещи с Иванов.
Коментари: 0