Борисов отрича проблема с медийната среда в България

Премиерът поиска незабавен дебат по темата с участието на еврокомисари

Борисов отрича проблема с медийната среда в България
Автор: Александра Сотирова

„Няма информация, няма каквото и да е нещо да е скрито в България и да не е публикувано, напротив фалшиви и жълти новини - колкото искате”. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание по повод доклада на ЕК и констатацията в него за влошаването на медийната среда в страната.

Борисов даде пример с протестите и тяхното отразяване в медиите, което показва, че в сектора проблем няма. „Не може ние да сме обсадени седмици наред и в същото време по „живи” връзки да се показват средни пръсти, да се наричат членове на кабинета "мърша", "боклуци" и в същото време някой да излезе и да каже, че няма свобода на медиите”, каза той.

Борисов заяви, че членовете на кабинета и правителството като цяло нямат не просто желание, а и възможност да оказват влияние на която и да е медия.

Премиерът даде още един пример, който според него доказва, че проблем с медийната среда няма. „В България всеки ден се правят карикатури за президент и премиер”, каза той.

Борисов добави, че иска незабавно да се организира дебат по темата за свободата на медиите в България с участието на ресорни еврокомисари в контекста на това, че тази тема беше засегната в доклада на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.

„На кого какво е забранено. Олигарх създал си медия, за да защитава това, което е откраднал, изведнъж ние не трябва да го пипаме този олигарх, който и да е той, говорим по принцип”, каза Борисов и изтъкна, че всеки подсъдим може да си направи електронен сайт в рамките на часове и да се оплаче от липса на медийна свобода.

Борисов също посочи, че е участвал в публични срещи на най-опозиционните медии и нито веднъж не е бил в медия, която се счита, че би могла да подкрепя правителството.

Коментарът му идва ден след публикуването на доклада на Европейската комисия, в който се казва, че медийната среда в България се е влошила значително през последните 12 месеца. Според Комисията това изправя обществеността пред риск от ограничаване на достъпа до информация и може да има негативно въздействие върху съдебната независимост при наличие на персонални атаки срещу съдии в някои медии.

Коментари: 0