Борисов: Подали сме документи за присъединяване към ERM-2

Информацията бе съобщена между другото в прессъобщение за разговорите на премиера с френския президент по темата за Covid-19

Борисов: Подали сме документи за присъединяване към ERM-2

Снимка: МС

6858 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Правителството е изпълнило обещанието си до края на април да подаде документи до Европейската централна банка за присъединяване на България към валутно-курсовия механизъм ERM-2. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерския съвет, във връзка с телефонния разговор на премиера Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон. Официалната тема на разговора им беше актуалните данни за разпространението на коронавируса и мерките, доказали ефективност при ограничаване на заболяването.

Важната новина обаче се съобщава с едно изречение в прессъобщението, като изявление от страна на Министерството на финансите и БНБ – двете водещи институции в процеса, все още липсва.

В рамките на телефония разговор с Макрон премиерът Борисов е благодарил на френския президент, че още през 2018 г., по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, той е подкрепил идеята България да се придвижи към „чакалнята“ на Еврозоната. „Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ“, казва още министър-председателят.

Преди десет дни, в интервю за bTV, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че в рамките на няколко седмици България ще успее да изпълни всички критерии за влизане във валутния механизъм. Тогава той за пореден път повтори, че единствената пречка по пътя към „чакалнята“ е необходимостта от капитализация на Първа инвестиционна банка. На следващия днес след това интервю Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта на банката за емитиране на нови 40 000 000 акции на Българската фондова борса с емисионна стойност 5 лева – двойно над цената на книжата, търгувани към него момент. При записване на цялата емисия ПИБ ще набере 200 млн. лв. и ще изпълни изискванията на Европейската централна банка. Към този момент обаче предлагането все още не е факт.

Подкрепи Economic.bg