Бразилия е принудена да отмени ежегодния карнавал

Някои градове вече се отказаха от парада

Бразилия е принудена да отмени ежегодния карнавал
3995 ~ 2 мин. четене

Градовете в цяла Бразилия са принудени да отменят традиционния ежегоден карнавал или значително да съкратят разходите за неговото провеждане, заради най-тежката рецесия в страната от 1930 г. насам , пише Financial Times.

В миналото, включително по време на глобалната финансова криза от 2008-2009 г., бразилците по време на карнавала забравяха всички притеснения и проблеми, но сега желанието да празнуват намалява на фона на трудната икономическа ситуация и най-големия корупционен скандал в историята на страната.

От карнавала се отказаха Порто Ферейра, Лаврас-ду-Сул в щата Риу-Гранди-ду-Сул. Очаква се, че през следващите две седмици техния пример да бъде последван от десетки други градове и региони.

Бразилски карнавал се провежда ежегодно в продължение на пет дни и завършва 40 дни преди Великден - с началото на Великите пости. Тазгодишното честване ще се проведе между 5-9 февруари, а неговият пик се очаква да е на 7 февруари.

Най-големият карнавален парад се провежда в Рио де Жанейро, през миналата година в него участваха 1 милион туристи от всички краища на света.

Според оценки на икономисти, анкетирани от централната банка на Бразилия, БВП на страната е намалял с 3,7% през 2015. През 2016 г., експерти очакват бъдещо понижение.

Според The Wall Street Journal, през последните месеци, в Бразилия също са се увеличили проблемите с болести, които пренасят комарите. През 2015 г. страната регистрира рекорден брой случаи на треска - 1,58 милиона души.

Очаква се, че здравословните проблеми в страната ще усложнят не само карнавала, а и Олимпийските игри през лятото, които ще се проведат тази година в Бразилия.

Подкрепи Economic.bg