БСП изглеждат най-доволни от кабинета на „Има такъв народ“

Тошко Йорданов обаче побърза да попари ентусиазма на Корнелия Нинова, отхвърляйки публично нейните искания

БСП изглеждат най-доволни от кабинета на „Има такъв народ“

Снимка: БТА

6460 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Опит за правителство на ИТН

Коалицията „БСП за България“ изглежда най-доволна от проектокабинета на „Има такъв народ“, или поне това заключение може да се направи от поведението на партиите, с които днес се водеха заключителни разговори. С трудно прикрита усмивка лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ИТН си е в правото да предлага какъвто кабинет иска и не вижда по никакъв начин „дългата ръка на ДПС“ в състава му.

Преди БСП разговори с формацията на Слави Трифонов имаха „Изправи се! Ние идваме!“ и „Демократична България“. Първите почти отказаха да коментират разговорите, които според източници от партията са протекли в изчитане на имената на проектокабинета на ИТН.

От „Демократична България“ пък присъства само Владислав Панев от „Зелено движение“, докато другите двама съпредседатели отказаха да присъстват на разговорите. Христо Иванов ги нарече „инсценировка“, а самият Панев след разговорите заяви, че шансът за подкрепа е под 50%.

Разбрахме състава, следващата стъпка е да намерим политическа форма за подкрепа. Този въпрос ще се уточнява утре, за когато е свикван Национален съвет за окончателно решение“, каза Нинова след разговорите с ИТН днес.

„Нали не очаквате да коментираме проектокабинета 10 минути, след като сме го научили“, оправда отказът си да каже кои са министрите.

Само няколко минути след това обаче „Има такъв народ“ обезсмисли това прикриване, като публично обяви имената на министрите.

Трябва ни време да ги огледаме, някои от тях познаваме“, каза Нинова по повод неназованите от нея министри.

Тя каза, че условието на водената от нея партия е да има някакъв вид политическо споразумение. Утре–в други ден ще уточним какво точно ще съдържа. „Държим на тази форма и да присъстват приоритетите на БСП по политики“, каза Нинова, изглеждайки убедена, че ИТН са склонни на такова нещо.

Тошко Йорданов обаче почти веднага обяви пред журналистите, че нямат никакво намерение да подписват каквото и да е споразумение с другите партии.

Подкрепи Economic.bg