Бъдещият собственик на CEZ в България изплува от коронакризата

Няколко сегмента задвижват ръста на „Еврохолд“ в началото на 2021 г.

Бъдещият собственик на CEZ в България изплува от коронакризата

Снимка: Еврохолд

2159 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Най-големият публичен холдинг в България и вероятен бъдещ собственик на активите на CEZ в страната – „Еврохолд България“, излиза от пандемичната криза, показват финансовите отчети на компанията за периода януари – март 2021 г. Фирмата извършва дейност в секторите застраховане, лизинг, продажба на автомобили и финансови услуги. Въпреки третата вълна на COVID-19, финансово-застрахователната група успява да възстанови резултатите си до нивото им отпреди година, когато европейската икономика и корпоративните показатели все още растяха и коронавирусът плахо навлизаше на Стария континент.

Сделка за ЧЕЗ

През първото тримесечие на 2021 г. „Еврохолд“ отчита приходи от близо 421 млн. лв., колкото бяха приблизително и през същия период на 2020 г. С това холдингът успява да се възстанови до известна степен от коронакризата, която му донесе годишна загуба от над 43 млн. лв.

За съществен принос относно стабилното представяне на холдинга е сочен застрахователният бизнес на групата – най-големият ѝ сегмент, концентриран в „Евроинс Иншурънс Груп“. По данни на „Еврохолд“ той се разраства в Югоизточна Европа и приходите от него надхвърлят 375 млн. лв., което е ръст около 1% на годишна база. Припомняме, че през 2020 г. „Евроинс Иншурънс Груп“ придоби беларуското застрахователно дружество на германската ERGO и увеличи дъщерните си дружества в Европа до седем.

Постъпленията от финансово-инвестиционната дейност на холдинга растат с 26% на годишна база. Един от двата най-засегнати сегмента от коронакризата – лизингът, отбелязва ръст с близо 11% спрямо същия период на 2020 г.

„Еврохолд“ подобрява и оперативната си рентабилност, като EBITDA (оперативната печалба) се увеличава с 2% за година до 12.2 млн. лв. Нетната печалба за периода обаче е 1.2 млн. лв. – почти една трета от тази за същия период на миналата година. „Еврохолд“ обяснява спада по този показател с по-високите финансови разходи в началото на 2021 г.

Активите на групата растат през първото тримесечие на новата година и достигат 1.68 млрд. лв., което представлява 3.2% ръст спрямо декември 2020 г.

Сделката за CEZ

„Еврохолд“ вече стартира процедурата по увеличение на капитала чрез емисия нови акции, които трябва да привлекат около 100 млн. евро, необходими за покупката на активите на CEZ в България. По-рано от холдинга посочиха, че очакват придобиването да приключи през първата половина на 2021 г.

Мениджър на публичното предлагане ще е водещият инвестиционен посредник в България – „Евро-Финанс АД“, а единствено в качеството ѝ на финансов консултант по емисията е ангажирана Renaissance Capital.

Πpипoмнямe, чe cлeд дългa бopбa, няĸoлĸo oтĸaзa нa peгyлaтopнo нивo и финално cъдeбнo peшeниe в пoлзa нa „Eвpoxoлд“, в ĸpaйнa cмeтĸa инcтитyциитe пoзвoлиxa нa ĸoмпaниятa дa пpидoбиe бългapcĸитe aĸтиви нa чeшĸaтa eнepгийнa група. Одобрението на проспекта за емисията нови акции пък се забави, след като Комисията за финансов надзор изиска допълнителни документи от холдинга.

Коментари: 0