Интересът на германските туристи към България остава слаб

Утре се очакват посетители от Дюселдорф и Лайпциг, но като цяло записванията са много малко

Интересът на германските туристи към България остава слаб

Снимка: Unsplash

656 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

От 2 юли стартира чартърната програма на големия германски туроператор DER Touristik до Варна и Бургас. Първите туристи ще пристигнат от Дюселдорф и Лайпциг, като ще бъдат настанени основно в Златни пясъци и Слънчев бряг. България приема туристи от Германия от една седмица по комбинирани чартъри между всички туроператори, коментира Калин Сутев, представител на българската авиокомпания European Air Charter, която изпълнява полетите до България.

Според него идването през юни на представителите на германските туристически бюра у нас, за да се запознаят с условията, които страната предлага, е предпоставка за увеличение на полетите от различни летища на Германия до Варна и Бургас. Общо около 8000 допълнително самолетни седалки са осигурени, което според Сутев, е добър знак за туристическия сектор.

Все още на германския пазар не се наблюдават изразени по-силни записвания за един или друг курорт в България, но интересът се пробужда и има положително движение в резервациите”, заяви Сутев пред TravelNews.

Първите полети на другия германски туроператор Schauinsland Reisen пристигнаха от Берлин на 25 юни във Варна и на 26 юни в Бургас с чартърната авиокомпания. В началото на юли стартират и останалите чартъри.

Германският концерн Alltours засега не планира собствени чартъри до България. "Предвиждаме да се комбинираме с останалите туроператори, защото така си разпределяме риска", подчерта Венцислав Танчев, представител на компанията у нас. "Те вече изпращат туристи в България."

Интересът към България е доста нисък. В момента се записват по 1200 германски туристи на седмична база, допълни Танчев. Според него има по-голямо търсене към висококатегорийните хотели. Той прогнозира, че пътуванията на руските туристи може да бъдат ограничени от ЕС заради високата заболеваемост.

„Ако донесат заразата в България и пламнем и ние, ще секнат гостите и от другите пазари“, коментира Танчев. Първите полети с руски туристи пристигнаха в България на 28 юни.

Подкрепи Economic.bg