Българската Сира получи международно признание

„Вила Ямбол“ спечели най-много медали за България от престижния Vinalies Internationales

Българската Сира получи международно признание

Снимка: Вила Ямбол

816 ~ 2 мин. четене
Автор: Вила Ямбол

Една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“ спечели общо 8 медала на престижния международен конкурс Vinalies Internationales. Три от отличията са златни – за тяхното Kabile Сира резерва, Vineyards Selection от микрорайон Тополица (отново от сорта Сира) и Vineyards Selection от микрорайон Тенево (от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо).

Фактът, че България се отличава с вина от познати сортове, е атестация за високото качество на родните продукти и нивото на професионализъм у нас, коментират винените експерти.

Останалите пет сребърни медала са за серията Kabile – Шардоне и Совиньон блан, розе, Мерло резерва, Мавруд и Каберне Совиньон и Каберне Совиньон резерва.

Щастливи сме от високата оценка на професионалистите в бранша – още повече, че златните медали са за традиционни френски сортове, като Сира и Мерло, които те много добре познават и трудно ги впечатляват. А розето ни Kabile, което е със сребро, също е от Сира – един от най-популярните и харесвани сортове в последните години и у нас“, сподели Красимир Аврамов, изпълнителен директор на „Вила Ямбол“.

Любопитен факт е, че марката Kabile е кръстена на античен тракийски град, който се намира само на няколко километра от винарната. Нещо повече – в знак на почит към традициите и наследството на региона производителят постави богинята Кибела на етикета на бутилката. С тази порция отличия Kabile се утвърждава като най-награждаваната родна марка навън.

Общо българските вина с медали от Vinalies Internationales тази година са 18. С четири отличия се прибра и избата в Съединение – New Bloom Winery. Единият е златен за емблематичният им Face 2 Face (F2F) от сорта Дорнфелдер. Това вино се превърна във визитна картичка на избата от Съединение. Сребърните отличия са за F2F Совиньон блан, Verano Azur Совиньон Блан и Вионие и PIXELS розе.

Подкрепи Economic.bg