Българският БВП на човек с лек ръст, но далеч под средното за ЕС

България остава стабилно на дъното в ЕС в класацията, следвана от Гърция и Хърватия

Българският БВП на човек с лек ръст, но далеч под средното за ЕС

Снимка: Красимир Свраков

1084 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в България леко се повишава през изминалата 2020 г., но все още остава много под средното за Европейския съюз. Това показват предварителните данни на Евростат, измерени чрез стандарта на покупателната способност (PPS). Годишното повишение за България е с едва 2 пр. пункта до 55% от средното за ЕС. Темпът е същият, постигнат и година по-рано.

Към момента страната остава стабилно на дъното в ЕС в класацията, следвана от Гърция и Хърватия, където БВП на човек леко се свива до 64% от средното в Блока през 2020 г. Добрата новина е, че България все пак отчита ръст, макар и само защото средните нива на БВП на човек в Европа падат в кризата. От друга страна, десет държави членки отчитат спад спрямо средноевропейските нива, сред които Испания (-5 пр. пункта до 86%), Франция (-3 пр. пункта до 103%) и Италия (-2 пр. пункта до 94%).

Водещите държави в ЕС по брутния вътрешен продукт на човек остават на практика без промяна спрямо предходни години - това са Люксембург с 266% от средноевропейските нива на жизнен стандарт, Ирландия с 211% (където обаче високото ниво е илюзорно заради данъчните практики на големи международни компании в страната) и Дания със 136% през 2020 г. Извън ЕС лидер е Швейцария със 160% от средното в ЕС.

Най-слабите възможности

През 2020 г. българските домакинства са били отново с най-слаби възможности за потребление на стоки и услуги в рамките на целия ЕС, като т.нар. „фактическо индивидуално потребление“ (AIC) в нашата страна е било с 39% под средното за Блока (или 61% от средноевропейското ниво), докато в Люксембург е било с 31% над средноевропейското (или 131% от осредненото ниво).

Подкрепи Economic.bg