Carlsberg инвестира 5 млн. лв. в Благоевград

Пивоварната на "Пиринско" ще се сдобие с анаеробен биологичен реактор

Carlsberg инвестира 5 млн. лв. в Благоевград
812 ~ 1 мин. четене

„Карлсберг България“ ще инвестира 5 млн. лева в изграждането на модерна и иновативна технология за пречистване на отпадни води на територията на пивоварна „Пиринско“ в Благоевград.

Новата функционалност в оперативния процес ще включва няколко стъпки, като нововъведението е анаеробен биологичен реактор, наречен BIPAQ IC реактор за вътрешно пречистване на водите.  Анаеробният реактор осигурява пречистването на отпадните води на завода и е част от дългосрочните инвестиции на "Карлсберг България", които имат за цел да сведат замърсяването от производствения процес до минимум. Тези води ще повишат капацитета на пречиствателната станция на пивоварната.

Новото съоръжение ще започне пълноценно да функционира в края на летния сезон.

„Пиринско“ и „Шуменско“ са добре известни българския бирен пазар и са сред седемте най-силни на общия пазар на бира у нас от началото на годината до момента, сравнено със същия период на изминалата година, според данни на агенция A/S Nielsen.

„Пиринско“ е увеличило с 13% обема на продажбите си за този период. В същото време, „Карлсберг България“ пък е най-бързо развиващата се компания на бирения пазар. Данните на агенцията показват, че „Карлсберг България“ постигна 10% ръст на обемите, когато целият бирен пазар е в застой.

Подкрепи Economic.bg