Чехия няма да подкрепи България и Полша в делото срещу ЕК

Според чешкото правителство обжалването на решението за новите еконорми няма шанс за успех

Чехия няма да подкрепи България и Полша в делото срещу ЕК
640 ~ 1 мин. четене

Чешкото правителство се отказа от присъединяването си към Полша и България в обжалването на решението на Европейската комисия за налагането на по-строги ограничения за ТЕЦ-овете. Това съобщи министърът на околната среда Рихард Брабец днес, цитиран от Reuters. Според него обжалването няма шанс за успех и затова правителството е решило да не участва.

"Решението означава, че няма да се присъединим към никакъв опит да смекчим тези граници. Ние сме убедени, че няма надежда за успех на делото, дори и от юридически аспект, но и екологичният аспект е ключов", каза той пред репортери след заседание на правителството.

България този месец заяви, че ще подкрепи Полша в обжалването, твърдейки, че новите правила представляват риск за енергийната сигурност и икономическата конкурентоспособност.

Чешката република разчита на въглища за половината от производството си на електроенергия. Въпреки отказа на Чехия днес, вчера стана ясно, че Министерството на индустрията е препоръчало да се присъедини към обжалването.

Решението на ЕС, взето миналата година, налага по-строги ограничения за емисиите на замърсители като азотен окис, серен диоксид, живак и прахови частици от големите горивни инсталации в Европа.

Полша, която разчита основно на въглища за производство на електроенергия, обеща да се придържа към икономиката си на изкопаеми горива въпреки изискванията на ЕС.

Подкрепи Economic.bg