„Черният петък“: Голямото разхищение на стоки

Импулсивните покупки водят до връщането на пратки

„Черният петък“: Голямото разхищение на стоки

Снимка: Pixabay

Електронната търговия избра да има безплатно връщане на пратките, но това генерира планини от непродадени стоки, които накрая свършват на боклука, особено при супер промоции като тези на „Черния петък“.

„Колкото повече се поръчва, толкова повече се връща (...), всеки пакет се отразява на климата“, твърди неправителствената екологична организация „Грийнпийс“ в Германия. Тя критикува импулсивните покупки, особено сред младите хора.

При германците под 30 години, една четвърт от поръчаните стоки се връщат на спедитора, се посочва в проучване на „Грийнпийс“. Над половината от тези млади потребители знаят, още при закупуването, че ще върнат обратно част от поръчаните пратки.

При гиганта в онлайн търговията Amazon преопаковането или проверката на състоянието на върнатия продукт често се определят като по-скъпи, отколкото унищожаването на стоката. Около 30% от върнатите стоки от разочаровани клиенти на търговеца в Германия свършват в кофата за боклук, сочи предварително проучване по темата, направено през юни на държавната германска телевизия ZDF и икономическото списание "ВиртшафтсВохе".

Amazon е назначил екипи, които всеки ден унищожават нови мебели, телефони, матраци и съдомиялни машини, според информацията, снимките и видеата в подкрепа на това твърдение на служители на американската компания в Германия.

Американският гигант изрази позиция, в която се посочва, че "работи непрекъснато", за да сведе до минимум броя на непродадените стоки. Това става чрез вериги за продажби "втора ръка" и дори дарения за благотворитеност.

"В електронната търговия клиентът може да пробва покупката си, едва след като я вземе в ръце, така че възможността за връщане е неразделна част от икономическия модел и е застъпена още с избора на продукта", коментира германският институт за проучване на търговията, който е автор на проучване за последствията от такива мащабни обратни експедиции на продукти.

Близо 32% от анкетираните търговци на дребно признават, че предпочитат да оставят безплатно продукта на клиента си, отколкото да поемат разходите за връщане.

Други платформи обаче са включили цената за връщането на пратката в стратегията си, като определят пълното удовлетворение на клиента и осигуреното му завръщане на сайтовете им като по-важно, отколкото логистичните разходи.

Затова и европейският гигант за онлайн мода Zalando насърчава клиентите си да поръчват стоките в няколко размера.

Тази стратегия е известна като "домашна пробна" и се съчетава с куриерска услуга до адреса на клиента в удобно за него време - куриерът идва да вземе обратно твърде големите или твърде малки обувки. Тя вече функционира в някои страни, сред които Германия, Франция и Холандия.

Коментари: 0