Covid-19 отново „поваля“ Европа

В почти всики държави се приемат нови ограничителни мерки

Covid-19 отново „поваля“ Европа

Снимка: БТА

Загрижеността в Европа нараства, тъй като страните разбиват рекорди за ежедневни случаи на коронавирус, а Световната здравна организация предупреждава, че дневният брой на смъртните случаи на континента може да достигне пет пъти своя априлски пик за месеци.

Страните, които успяха да овладеят инфекцията през пролетта и започнаха да разхлабват мерките, наблюдават връщането на вируса „с отмъщение“. Това са страни като Германия, Франция и Чехия, които отчитат рекордни случаи през последните два дни.

"Напрежението през есента/зимата продължава да се развива в Европа с експоненциално увеличение на ежедневните случаи и съответстващ процент на увеличение на ежедневните смъртни случаи," заяви директорът на СЗО в Европа Ханс Клуге на брифинг в четвъртък.

Европейският брой на новите случаи в петте най-засегнати държави - които заедно имат население, подобно на САЩ - е бил с близо 42% по-голям от увеличението в САЩ през седмицата до 13 октомври.

Седемдневната подвижна средна стойност на новите случаи в САЩ възлиза на 49 542 на 13 октомври, в сравнение със среднодневно покачване от 70 158 във Франция, Великобритания, Русия, Испания и Холандия.

Броят на заразените е рекорден 

В Чешката република през последните 24 часа са установени рекордно голям брой хора, заразени с коронавирус от началото на пандемията. Според последните данни на Министерството на здравеопазването, броят на потвърдените случаи на COVID-19 надхвърля 11 хил. Това е с 1400 случая повече от предния ден.

В Чехия за трети пореден ден те поставят рекорд по броя на хората, заразени на ден. От началото на пандемията в страната са регистрирани над 160,1 хиляди заразени, сред тях са починали над 1200 души.

Австрия съобщи днес за нови 1747 случая на коронавирус през последните 24 часа - нов рекорд, който обаче е далеч по-нисък от числата, съобщени сутринта от местен вестник. Този месец броят на заразените в рамките на денонощие неколкократно надхвърляше мартенския пик от 1050 души, когато беше първата вълна.

Словакия също отчете втория най-висок брой на новозаразени с коронавирус за едно денонощие, на фона на втората вълна от Ковид-19, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на здравеопазването.11 души са починали от болестта вчера - рекорден брой за 24 часа. Още шестима души са починали днес, като общо смъртните случаи достигат 88. В четвъртък бяха отчетени рекордните 2000 новозаразени, а в петък е имало 1968 нови случая на Covid-19. Словакия премина през първата вълна от пандемията с едно от най-ниските равнища на заразени с коронавирус, но броят на новите случаи този месец рязко се увеличи. Словашкият премиер Игор Матович каза днес, че правителството е поръчало 13 милиона т.нар. „антигенни тестове“, които дават по-бързо резултатите, но не са толкова точни като стандартните PCR тестове. Властите планират повсеместно тестване в страната.

През изминалия ден са регистрирани 14 922 нови случая на коронавирусна инфекция в Русия. В четвъртък в страната за първи път бяха открити над 15 хиляди случая. Общият брой на заразените хора е достигнал 1 384 235.

Нови мерки

Словакия избягва повторни всеобхватни ограничителни мерки, каквито наложи по-рано тази година, но ресторантите ще могат да предлага само храна за вкъщи, разширени са правилата за задължително носене на маски, гимназиите преминават на дистанционно обучение, ограничават се събиранията, а различни обществени места отново се затварят.

От понеделник Белгия въвежда вечерен час от 0.00 ч. до 5.00 ч. за срок от един месец като мярка срещу епидемията, съобщи премиерът Александер де Кро. Близките контакти извън дома се ограничават до един човек, у дома ще бъдат приемани до четирима гости (едни и същи за срока на мерките), баровете и ресторантите затварят изцяло, работата от дома става правило. След 20.00 ч. ще бъде забранена продажбата на алкохол. Правителството ще преоцени тези мерки след две седмици.

Германският канцлер Ангела Меркел призова сънародниците си да намалят социалните контакти и да се въздържат максимално от пътувания заради коронавируса. "Трябва да направим всичко възможно, за да попречим на този вирус да се разпространява безконтролно. Всеки ден е от значение", каза тя днес.

Италианската област Ломбардия, която е най-засегната от втората вълна на коронавируса, въведе ново работно време за всички барове и ресторанти, които ще трябва да затварят врати в полунощ, и преустанови временно любителските спортни прояви. Освен това след 18:00 часа, баровете няма да могат да сервират на клиенти, седнали на маса в тях. Продажбата на алкохол за вкъщи се забранява също след 18:00 часа, както и яденето и пиенето на площади, улици или градинки. Разрешава се доставката на храна за вкъщи след този час.

Тези мерки са в сила до 6 ноември. Силите на реда ще следят за тяхното спазване, поясни кметът на Милано Ренато Саконе. В училищата ще има редуване на дистанционно и присъствено обучение.

Коментари: 0