Дълговото разделение на Европа

Колкото по-на юг се намират, толкова по-задлъжнели са страните

Дълговото разделение на Европа
4130 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Дълго продължаващата гръцка дългова криза премахна всякакви съмнения относно актуалното състояние на баланса на силите в Европа, коментира британският вестник Independent. 

Имаше моменти, като референдума в Гърция, когато изглеждаше сякаш Атина може да направи чудо и да намери алтернатива на очертаващите се десетилетия на строги икономии под контрола на европейските си кредитори. Сега гръцкият парламент бавно приема реформите искани от Европа, а надвисналата опасност от криза е избегната.

Карта на рейтинговата агенция Fitch показва с ясни цветове размера на дълговото неравенство и кой държи връзките на кесията, отивайки все по-на юг.

На север Финландия, Холандия и Германия са с най-високия възможен рейтинг ААА, или много малка вероятност за фалит по дълговете им. Франция и Австрия формират групата на рейтинг АА в Средна Европа, докато Испания и Италия са зелени – за ВВВ. Малко след тях е Португалия. На дъното е Гърция с рейтинг С.


Картата показва, че европейската икономика се е подобрила като цяло. И все пак държавните дългове все още са високи, според историческите стандарти, което може да натежи върху растежа в близко бъдеще. А и изглежда, че дълговото неравенство скоро няма да изчезне. 

Дъглас Ренуик, ръководител на Western European Sovereigns, твърди, че макар да изглежда, че Гърция е на прав път, споразумението за третия спасителен пакет все още е твърде крехко и нестабилно, за да се твърди, че рискът от фалит е избегнат.

„Твърде рано е да се твърди, че рискът от Grexit е преодолян“, заяви Ренуик. Той добави, че евентуален гръцки фалит лесно може да се разпространи в другите страни с ниски рейтинги, макар че е малко вероятно да доведе до нова глобална финансова криза.

Картата показва, че европейската икономика като цяло се подобрява. Въпреки това публичният дълг все още е висок в исторически план, което може да попречи на по-нататъшния растеж. И едва ли дълговото неравенство ще да изчезне в близко бъдеще.     

Подкрепи Economic.bg