Държавата ще налее близо 200 млн. лв. в ПИБ

Емил Караниколов призна това, което очакваха всички – ББР влиза като акционер в частната финансова институция

Държавата ще налее близо 200 млн. лв. в ПИБ

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

13362 ~ 2 мин. четене
Държавна подкрепа за ПИБ

Въпреки че дълго отричаше, държавата все пак ще капитализира Първа инвестиционна банка, като планира да придобие над 26% от частната финансова институция. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов, който пред bTV на практика призна, че ББР, на която той е принципал, е тайният инвеститор, който днес изкупи по-голямата част от правата за планираното увеличение на капитала. До 25 юни ББР трябва да преведе малко над 196 млн. лв.

Караниколов се похвали, че на практика така се открива пътят на България към „чакалнята“ на Еврозоната, тъй като покриването на капиталовия недостиг в банката на Цеко Минев и Ивайло Мутафчийски беше задължително условие, поставено от Европейската централна банка. Намесата на държавата беше очаквана от много анализатори, тъй като в продължение на близо година ПИБ не успя да намери достатъчно капитал, за да покрие „дупката“ от 510 млн. лв., открита при стрес тестовете от лятото на 2019 г.

По-рано днес стана ясно, че в последния момент са се появили двама инвеститори, които са изкупили всички 110 млн. права. Единият е купил 108 млн. права, даващи му възможност да придобие близо 39.3 млн. акции срещу малко над 196 млн. лв. и да стане собственик на 26% от капитала на банката. Това вероятно е ББР, тъй като другият инвеститор e пожелал само около 730 000 от новите акции, на обща стойност 3.64 млн. лв. Освен това Караниколов призна, че ситуацията е трудна и инвеститорите трудно биха се наели да влагат средства.

Икономическият министър призна, че преди няколко дни е "премълчал", че знае за готвената операция и каза, че до петък ще има допълнителна информация. „Ако бяхме казали преди няколко дни, че държавата ще участва, тогава не можехме да очакваме никой от частния сектор да участва. Ситуацията е много тежка. Заради пандемията няма много инвеститори. Те изчакват какво ще се случи на световните пазари. Сроковете много ни притискат и държавата трябваше да участва. Ние сме участвали в допустим портфейл", каза още Емил Караниколов.

„Към момента ние влизаме в една „чакалня“, няма да приемаме еврото. Това може да се случи след 3, 5 или повече години. В тази „чакалня“ 10 години не е влизал никой. За инвеститорите и кредитния рейтинг на България това ще означава да наблюдават страната ни с по-голям интерес“, допълни още Караниколов. Той обясни, че освен повече инвестиции, това ще означава и по-добри доходи.

Подкрепи Economic.bg