Десетилетие на сътресения за Великобритания след Brexit

Технологичната трансформация ще доведе до загуба на 15 млн. работни места

Десетилетие на сътресения за Великобритания след Brexit

Снимка: Economic.bg

Великобритания трябва да се подготви за 10-годишен икономически шок след Brexit, пише The Times. Изданието отбелязва, че Островната държава ще бъде със забавен икономически ръст, заради застаряващото население.

Технологичната трансформация също ще доведе до загуба на 15 млн. работни места. До 2030 г. се очаква липсата на средства за социална грижа за възрастни да достигне 13 млрд. паунда, в резултат на бързото застаряване на населението. Това ще наложи нови ограничения. 

"Резултатите от референдума причиниха значителен шок в политическата и икономическата система на Обединеното кралство, което може да доведе до постоянно малък икономически ръст и нисък стандарт на живот", отчитат от Института за изследване на публичната политика. 

Припомняме, че споразумението за излизане на Великобритания от ЕС трябва да бъде сключено до октомври 2018 г. Периодът на преговорите ще бъде по-малко от две години. Големият въпрос е ще има ли страната достъп до свободния европейски пазар на ЕС. 

Експерти прогнозират, че след излизането от съюза стоките и услугите в страната ще поскъпнат, а безработицата ще нарасне. Политическата и икономическата несигурност по отношение на условията, при които ще се проведе отделянето на страната от Европейския съюз, оказват своето влияние. 
Коментари: 0